Безбедносен пропуст во WordPress е причина за дифејсирање на десетици илјади веб-сајтови. Се проценува дека жртва на овој напад се над 1.5 милиони веб страници на блогови, јави BBC. Она што е поголем проблем е што напаѓачите сега се обидуваат, не само да го дифејсираат сајтот, туку и да преземат контрола над страниците. Причина за пропустот […]

Прочитај повеќе

Неколку сајтови на македонските институции вчера биле обезличени од хакери што се потпишале како Ustadcage_48. Пробиени се сајтовите на Јавното обвинителство, Министерството за информатичко општество и администрација, МАРнет и сајтот Е-трговија, кое според неофицијални информации биле хостирани на еден ист сервер на МИОА. Но, поважното прашање е зошто .gov сајтовите дозволиле ваков напад? Иако македонските […]

Прочитај повеќе

„Македонските хакери им вратија на грчките“, „Косовските хакери го нападнаа Иванов“, „Македонските хакери вратија – го хакнале сајтот на албанскиот претседател“ … ова се дел од бројни неодамнешни наслови кои ја пренесуваат измислената „интернет војна“ меѓу националистичките хакери кои дифејсираат страни на владини институции. Иако се нови инциденти, ваквите вести не се нешто ново. Уште […]

Прочитај повеќе