Epic Store ќе биде продавницата која ќе се потруди да го симне Steam од врвот. За да успее во оваа амбициозна цел, Epic Store ќе имплементира паметни тактики, како кај купувачите, така и кај девелоперите. Од една страна, Epic ќе подарува по две игри месечно на сите гејмери во првата година од постоењето. Од друга […]

Прочитај повеќе

Изборниот клиент, GOG Galaxy, ви дозволува полесна интеракција со игрите купени од оваа продавница. Како што игрите кои се продаваат тука не подлежат на никакви DRM права, така и самиот клиент не го принудува играчот да го инсталира за да ужива во насловите. GOG Galaxy веќе подолго време се испорачуваше како бета производ, но развивачите […]

Прочитај повеќе

По шест години функционирање и продавање DRM-Free ретро дигитални игри, француската продавница, DotEmu реши дека нема да продолжи понатаму и дека е време да се згаснат продажните услуги. Сите досегашни купувачи имаат рок до 1 јуни да ги преземат игрите од нивниот дигитален фронт. „По повеќе од 6 години добра и лојална услуга, жал ни е […]

Прочитај повеќе

Доколку од вчера сте го посетиле сајтот на Steam, тогаш најверојатно веќе забележавте дека најголемата продавница за видеоигри има редизајниран сајт. Промените се направени за корисниците да можат да добијат што е можно поперсонализирано искуство. Oтсега почетната страна ќе ви нуди игри во зависност од тоа што сте купиле досега, но уште поважно, игрите кои […]

Прочитај повеќе

Игрите на табла се неизбежна иконографија кога станува збор за светското поимање на гиковите насекаде. Ако светот досега речиси целосно ја прифати оваа култура, во Македонија овој дел е оставен на ентузијазмот на Владимир Трајчевски, Самоил Петрески и Виктор Георгиев, тројцата основачи на единствената продавница за игри на табла и друштвени игри со карти „Гоблин“. […]

Прочитај повеќе

IndieGameStand е нова продавница која пред се е наменета за независните студија за видео игри, но и за нивните фанови. Целта на продавницата е да им го олесни животот на инди-развивачите и нивно полесно претставување пред публиката, пишува Escapist. Продавницата е еволуција на популарниот „pay what you want“ сервис кој продаваше пакети од инди-игри. Сега […]

Прочитај повеќе

Microsoft се премисли и најави дека Windows 8 Store ќе продава видео игри за возрасни и надвор од САД. Игрите наменети за корисниците над 17 во САД, или над 18 години во Европа, досега не беа предвидени за продажба преку дигиталната продавница во Европа. Постоеше опасност игри како Dishonored, Assassin Creed, Skyrim кои се класифицирани […]

Прочитај повеќе