Apple ја обжали одлуката на Европската комисија, според која компанијaтa требаше да исплати казна од 13 милијарди евра. Компанијата ја обжали одлуката по 14 точки, јави Appleinsider. Главен предмет на жалба е дека седиштето на компанијата во Корк е сосем легално. Кога данокот во Ирска е во прашање, компанијата тврди дека не е правилно пресметан. Наместо данок […]

Прочитај повеќе

По наредба на американското регулаторно тело за трговија Google ќе мора да врати околу 19 милиони US долари на родителите чии деца купиле апликација или платиле за дел од апликација без дозвола од своите родители. Ова е трет случај од ваков вид, откако истиот регулатор во јануари им нареди на Apple да платат 32,5 милиони […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија и официјално му испрати жалба на Microsoft. Жалбата се однесува на недостатокот на волја за гигантот да ги почитува одлуките на Европската комисија врзани со доминантноста која ја има Internet Explorer, пред останатите прелистувачи. Само минатиот месец Microsoft рече дека недостапноста на изборот за прелистувач се должи на „техничка грешка“. Поради таа грешка 28 […]

Прочитај повеќе