Дигиталната безбедност на податоците во податочните центри на Google е исклучително важна, но не би била потполна без физичкото обезбедување на овие податоци. Во ова видео Стефани Вонг од Google Cloud ќе биде дел од само 1% од вработените во Google кои ги посетиле податочните центри. Ограда, заштитни рампи, камери, скенери за картички и скенери […]

Прочитај повеќе

Да, добро прочитавте. Amazon ја презентира новата услуга со која на заинтересираните компании ќе им испoрача камион со кој ќе ги префрла податоците од компаниските податочни центри во облакот на Amazon. Ова е еден од новитетите кои Amazon ги најави на конференцијата во Лас Вегас. „Snowmobile овозможува едноставно префрлање на огромни количества на податоци до облакот. […]

Прочитај повеќе

Податочни центри под морето? Звучи како невозможна мисија, но развојниот тим на Microsoft верува дека тоа е решение за иднината. Компанијата веќе започна со тестови и има изработено прототип на подводен центар. Прототипот функционира на повеќе од триесетина метри под вода што овозможува поедноставно ладење, што е најверојатно еден од најголемите проблеми на овие центри […]

Прочитај повеќе

Open Compute Project на Facebook го прави за хардверот она што Linux, Android и останатите отворени платформу го прават за софтверот, вели Business Insider. Проектот за четири години помогна во развој на хардверот, едноставно преку отворени проекти. Сите производители можат да го преземат дизајнот да го модифицираат и да го надградат, потполно бесплатно. Ова овозможува […]

Прочитај повеќе

Apple гради два нови дата центри во Данска и Ирска кои ќе се напојуваат во целост со обновливи извори на електрична енергија. Центрите кои чинат 1,7 милијарди евра ќе бидат користени за онлајн сервисите на Apple како: iTunes Store, App Store, iMessage, Maps и Siri, за корисниците во Европа. Покрај најавата за дата центри од […]

Прочитај повеќе

Google ги отвори вратите на своите досега тајни податочни центри, претставувајќи ja прекрасно дизајнираната инфраструктура од цевки, системи за вентилација, серверите и сите други кабли низ која се индексираат 20 милијарди веб страни секој ден, се процесираат 3 милијарди дневи пребарувања дневно, и се собираат огромен број податоци од користењето на Google-овите сервиси од 1 […]

Прочитај повеќе