Не е никакво изненадување дека продажбата на компјутери е значително намалена последниве години. Сепак по 6 години пад, за прв пат по 2012 година е забележан пораст на продажбата на десктоп компјутери. Веста доаѓа од две компании кои работат истражување на пазарите, Gartner и IDC. Според IDC продажбата на компјутери во тримесечјето е порасната за […]

Прочитај повеќе

За компјутерите, софтверот и сончевите колектори ќе продолжи да се плаќа само 5 отсто данок, се вели во новиот предлог-закон за данок за додадена вредност на Министерството за финансии. Рокот за повластената стапка за овие добра и услуги истекуваше на 31 декември 2012 година, па затоа беа потребни измени на Законот за да се донесе […]

Прочитај повеќе