Супер-тајфунот Хајан кој ги погоди Филипините зад себе остави над 10.000 загинати и 600.000 раселени, јавува Reuters. Дел од преживеаните немаат храна, вода, ниту лекарства, а хуманитарните напори се отежнати поради пречки на патиштата. И додека на теренот се проценува првичната штета и се прават напори за олеснување на проблемите кои ги имаат преживеаните, неколку […]

Прочитај повеќе

И покрај протестите на граѓаните и медиумите кои предупредуваат на цензура, Владата на Филипини сепак го донесе контраверзниот закон за сајбер-криминал, јавува BBC. Според подржувачите, целта на законот е да ги спречи онлајн сексот, детска порнографија, кражба на идентитет и спамирање. Со оглед на некои од опфатените содржини, пред се детската порнографија, максималната казната од […]

Прочитај повеќе