Instant Articles на Facebook официјално пристигнаа и на Android. Се работи за функционалност вградена во мобилната верзија на Facebook која десет пати побрзо ги отвара статиите на 350 светски издавачи. На пример, ако отворите линк на New York Times преку Facebook за iOS или Android, наместо да ве однесе на сајтот на весникот, ќе ви […]

Прочитај повеќе

„Паметните телефони и таблет компјутерите го револуционизираа начинот како пристапуваме до информации, и денес луѓето конзумираат неверојатни количини на вести на својот мобилен“, вели Google во блог пост во кој го најави Accelerated Mobile Pages. Oва е одговорот на Google на Facebook Instant Articles, но и на дел условно помали сервиси како News на Apple. […]

Прочитај повеќе

SoundGecko е сервис за мултитаскери. За тие Android, Windows Phone и iOS корисници кои немаат време да ги дочитаат вестите кои ги интересираaт бидејќи имаат друга работа, возат, готват или се зафатени со обврски кои не им дозволуваат да читаат од екранот. SoundGecko e мобилна апликација која го претвара текстот во говор, и која ви […]

Прочитај повеќе

Доколку сте фан на Reddit сигурно дневно сте затрупани со куп разни вести меѓу кои едвај го наоѓате тоа што вас ве интересира. За да се реши проблемот со огромниот број на информации, постојат различни Reddit клиенти за десктоп и мобилните платформи, но не е сè само во функционалноста, потребно е да е добро и […]

Прочитај повеќе

Колку повеќе уреди користиме, толку повеќе читаме вести, вели Pew Rеsearch во своето ново истражување направено со над 9.000 американски корисници на паметни телефони и таблет компјутери. Истражувањето покажа дека наместо кориснциите да го поделат времето на читање вести на двата уреди, тие читаат двојно повеќе вести. Над 60 отсто од испитаниците велат дека читаат […]

Прочитај повеќе