Најверојатно сите мислевме дека работните места кои не се во фабрика, ќе бидат безбедни уште некое време од роботите. Сепак вештачката интелигенција на IBM, Watson е доволно напредна да ги замени луѓето. Од јануари 2017, јапонската осигурителна компанија Fukoku Mutual Life Insurance замени 34 работници со Watson. Вештачката интелигенција е 30 отсто поефикасна од луѓето. […]

Прочитај повеќе

Бројот на вработено работноспособно население во САД е на најниско ниво од 1990 година, пишува New York Times. Удел во ова има економската криза, но за дел се заслужни софистицираните алгоритми и роботи кои сега почесто ги заменуваат работниците. Пример за ова е Amazon кој наместо да вработи стотици луѓе, ангажира илјадници роботи да помагаат […]

Прочитај повеќе

Што убoooо маченце!? Like. Ах, види ги сликите од свадбата. Like. Хаха, добар твит. Retweet. Само уште ова куче и ќе се вратам на работа. Like… Во просек друштвените мрежи ги прекинуваат работници на секои 10,5 минути, одвлекувајќи им го вниманието од работните обврски барем четири пати во еден час, или вкупно 28 отсто од […]

Прочитај повеќе