Се сеќавате кога изборот на музика, сликање и општо уметност, не беше високо на листата на препорачани професии. Во иднина ова може да биде потполно променето, барем ако му веруваме на Џек Ма. „Сметам дека треба да ги учиме нашите деца: спорт, музика, сликање, уметност, за да бидеме сигурни дека луѓето се поинакви од машините. […]

Прочитај повеќе

До 2025 година пазарот на труд ќе се промени драматично, а најголем дел од физичката и некреативната работа ќе ја извршуваат роботи и компјутери. Светскиот економски форум излезе со предвидување кои ќе бидат најпопуларните професии, но и најбараните вештини кои треба да ги има секој кандидат. Според извештајот, за само неколку години од сега 5 […]

Прочитај повеќе

Најголем дел од жителите на САД сметаат дека роботите ќе ги заменат луѓето во најголем дел од работните места. Но, исто така веруваат дека тоа нема да биде нивното работно место. „Две третини од Американците сметаат дека за 50 години роботите и компјутерите најверојатно или дефинитивно ќе ги преземат работните задолженија на луѓето“, вели анкетата […]

Прочитај повеќе

Роботите дефинитивно ќе ни ги украдат работните места. Но, тие ќе отворат нови позиции кои сега не постојат, вели Џ. П. Гаундер, аналитичар на Forrester, за Wired. Она што е евидентно е дека најпрво ќе бидат заменети професиите за кои не се потребни вештини за извршување, а ниту е потребно некакво посебно образование. Можеби најдобар […]

Прочитај повеќе

Нема потреба да се плашите од технологијата, барем додека не добиеме автономни роботи кои размислуваат за себе и сакаат да го поробат човештвото. Технологијата сепак се покажува како корисна иновација која во последниве 140 години всушност креирала повеќе нови професии отколку што помогнала да се затворат, вели истражувањето направено од економисти на консултантската компанија Deloitte. […]

Прочитај повеќе

Речиси половина од работните места кои се достапни денес се под ризик да исчезнат во блиска иднина, односно работниците да бидат заменети со автоматизирани процеси или роботи, се вели во истражувањето на Карл Фреј и Мајкл Осборн од Оксворд. Вообичаениот пример со автономните возила на Google кои ќе ги заменат возачите е повторно споменат од […]

Прочитај повеќе

Автоматизирани машини, напредни алгоритми и апликации преведувачи, ова се работниците на иднината, вели Ендрју Мекафи, главен истражувач за дигитален бизнис на MIT Sloan School of Management, на TED конференцијата во Бостон. Автоматизацијата и технологијата ја олеснуваат работата на луѓето, но и ги намалуваат работните места за луѓето. Сепак можеби е поточно, дека се отвараат нови […]

Прочитај повеќе