Интересот за дигитални книги и нивното изнајмување од библиотеките во периодот на пандемија порасна 52 отсто. Ова иако е одлично бидејќи до корисниците наеднаш на притисок на копче се илјадници книги сепак е проблем. Трендот на зголемување на интересот на е-книгите е само забрзан од пандемијата. Истражување направено во 400 библиотеки во САД и Канада […]

Прочитај повеќе

Можеби ова и не е прeголемо изненадување, но обичните, хартиени книги се поефикасни за учење од е-книгите. Е-книгите секако ја зголемуваат достапноста до некои изданија, но ова не е секогаш во корист на учениците. Резултатите од три различни истражувања покажуваат дека кога учењето е во прашање, хартијата е поефикасна од LCD-екранот. Интересно, а и не […]

Прочитај повеќе

Calibre е одамна докажано парче софтвер за љубителите на пишаниот збор, но во дигитална форма. Благодарение на оваа алатка лесно можете да се справите со бројните формати на електронски книги, уредно да ги поставите од една појдовна точка и да ги читате во пријатна околина преку вградениот читач. Најдоброто од сево ова е и тоа што […]

Прочитај повеќе

Едукативниот портал Schools објави интересни податоци од истражување кое се однесува на средствата преку кои читателите стигаат до книгите.  Истражувањата покажуваат дека бројот на читатели на дигитални книги е во пораст и дека 43 отсто од Американците користеле Kindle, iPad, Nook или некој друг уред за читање. Бројот на таблет комјутери или е-читачи е удвоен во […]

Прочитај повеќе