Ко-основачот на Apple, Стив Возниак, од неодамна лансира онлајн платформа за образование која има за цел да ги рафинира вештините на луѓето и да создаде подобри можности за работа во областа на технологијата во најбрз можен рок. Посетата на Woz U започнува со видео од еден-и-единствениот, Стив Возниак, кој на кратко и општо објаснува за какви […]

Прочитај повеќе

Онлајн образованието и курсевите имаат сѐ поголема популарност. Ако едно време онлајн курсевите имаа помал квалитет од формалното образование, сега ова не е случај. На куп платформи може да се прoнајдат курсеви од најдобрите образовни институции. Давал Шан (Dhawal Shan), основач на најпопуларниот пребарувач за онлајн курсеви, Class-Central, ги сподели најдобрите курсеви кои се достапни […]

Прочитај повеќе

Националниот сојуз на лица со телесен инвалидитет на Македонија – Мобилност Македонија, Полио Плус, Ресурсен центар на родители на деца со посебни потреби, Отворете ги прозорците и Марјановиќ едукација, потпишаа меморандум за соработка. Според најавата, соработкaта на овие организации со онлајн академијата Everest ќе им овозможи едукација преку интернет на луѓето со инвалидитет. „Лицата со […]

Прочитај повеќе

WeCliqued е онлајн платформа за учење чија цел е да им помогне на сите да учат во друштво. Идејата е да биде надминат еден од најголемите недостатоци на онлајн курсевите, недостатокот на друштво. Првиот курс на платформата ќе биде бесплатен, а ќе биде „Машинско учење“. Навидум ова можеби изгледа како мал проблем, но немањето некој […]

Прочитај повеќе

Еден од најпопуларните онлајн универзитети Coursera најави дека на крајот на јуни ќе повлече дел од постарите, но сепак популарни курсеви. Ова секако се лоши вести за сите кои ги одложуваат курсевите надевајќи се дека ќе бидат тука засекогаш. Дел од курсевите се отворени што значи дека може и да ги преземете. „Бидете убедени, дури […]

Прочитај повеќе

Бизнис компанијата LinkedIn си купу едукативна компанија за неверојатни 1,5 милијарди долари. Основана во 1995-та година од Линда Вајнмен, Lynda.com е едукативна платформа која користи онлајн ресурси за да предава туторијали на најразлична тема, пример за бизнис, фотографија, 3Д и анимација, веб технологии како CSS и HTML и други курсеви што треба да ги усовршат […]

Прочитај повеќе

Exercism.io е сајт кој ќе се обиде да ве научи да програмирате доволно добро за да можете да најдете работа. Сајтот за разлика од куп други слични сервиси не овозможува префрлање од една на друга тема доколку не ги завршите задачите. Најпрво се преземаат вежбите со помош на клиент, а потоа ги закачувате решените задачи. […]

Прочитај повеќе

Можеби некогаш за добивање на врвно знаење и вештини било неопходно да аплицирате на некој универзитет, но сега благодарение на се поквалитетните онлајн курсеви од техничките факултети, можете да добиете навистино квалитетно образование и од дома. Основачот на Time.mk и професор на Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство, Игор Трајковски, на блогот на Time.mk […]

Прочитај повеќе

Европската Kомисија ќе стартува мрежа на универзитетски онлајн курсеви кои ќе помогнат за развивање на вештини потребни за интернет индустријата и развој на апликации. Овие Massive Open Online Courses (MOOC) ќе овозможат достапност до квалитетно образование до домовите, вели Комисијата. Новата мрежа има цел да помогне проценување на обемот од потребата на овие вештини, но […]

Прочитај повеќе

Популарниот онлајн сервис за едукација Coursera доби огромно признание од американскиот Совет за Образование кој предложи пет онлајн курсеви да се сметаат на универзитетите кон ACE кредитите. Отсега посетувачите на акредираните курсеви ќе можат да ги приложат и овие курсеви за ACE CREDIT, се разбира доколку универзитетите ја прифатат препораката на советот. Повеќе од 2000 […]

Прочитај повеќе

Денес од Coursera на својот блог објави дека уште 17 универзитети ќе им се приклучуваат во споделување на знаењето. Вкупно сега има 33 универзитети кои обезбедија над 200 бесплатни курсеви за 1,3-те милиони студенти кои го посетуваат сајтот. Со новите универзитети се зголеми и бројот на курсеви, па и областите за кои професорите од овие […]

Прочитај повеќе