Еден од најпопуларните онлајн универзитети Coursera најави дека на крајот на јуни ќе повлече дел од постарите, но сепак популарни курсеви. Ова секако се лоши вести за сите кои ги одложуваат курсевите надевајќи се дека ќе бидат тука засекогаш. Дел од курсевите се отворени што значи дека може и да ги преземете. „Бидете убедени, дури […]

Прочитај повеќе

Старите дипломи не се доволни во економијата на 21 век, вели претседателката на Coursera, Дафне Колер. „Работите кои сте ги научиле пред 15 години, веќе не се вештините кои ви се потребни за вашата следна работа. Денес очекувањата се дека милениумците ќе ја менуваат работата секои 3 години. Нивната следна работа има потреба од сосем […]

Прочитај повеќе

Data scientist, или експерти кои знаат како да ги менаџираат, организираат и, пред се, да им дадат смисла на суровите податоци кои дене се собираат од сите страни, е една од најбараните работи во светот, вели сервисот за онлајн курсеви, Coursera. За да одговори на побарувачката на таленти, Coursera, во соработка на Универзитетот Вашингтон, објави […]

Прочитај повеќе

Можеби некогаш за добивање на врвно знаење и вештини било неопходно да аплицирате на некој универзитет, но сега благодарение на се поквалитетните онлајн курсеви од техничките факултети, можете да добиете навистино квалитетно образование и од дома. Основачот на Time.mk и професор на Факултетот за информатички науки и компјутерско инжинерство, Игор Трајковски, на блогот на Time.mk […]

Прочитај повеќе

Едукативниот сервис Coursera започна иницијатива за да ги преведе над 600-те бесплатни курсеви на што е можно повеќе светски јазици. За помош, сервисот им се обрати на заедницата и волунтерите заеднички да ги преведат курсевите на своите локални јазици. Само 40 отсто од 7,5-те милиони регистрираните корисници на сервисот зборуваат англиски јазик, останатите 60 отсто […]

Прочитај повеќе

Google заедно во партнерство со EdX ќе го стартуваат проектот MOOC.org (Massive Open Online Courses) кој треба да се посвети на организирање на стотици бесплатни онлајн курсеви кои ќе им бидат понудени на училиштата и универзитетите ширум светот. EdX платформата која е стартувана минатата година во партнерство помеѓу МИТ и Харвард, сега во партнерство со […]

Прочитај повеќе

Популарниот онлајн сервис за едукација Coursera доби огромно признание од американскиот Совет за Образование кој предложи пет онлајн курсеви да се сметаат на универзитетите кон ACE кредитите. Отсега посетувачите на акредираните курсеви ќе можат да ги приложат и овие курсеви за ACE CREDIT, се разбира доколку универзитетите ја прифатат препораката на советот. Повеќе од 2000 […]

Прочитај повеќе

Популарниот сервис за онлајн едукација, Coursera, ја освои наградата за најдобар стартап во 2012та година на наградите „The 2012 Crunchies“ организирани од Tech Crunch. Coursera во своите 8 месеци постоење е дополнителен извор на знаење за околу 2 милиони студенти кои може да следат предавања на различни теми од врвни професори од преку 33 реномирани […]

Прочитај повеќе

<Надополнување> Откако веста стана вирална, властите во Минесота се предомислија и рекоа дека легислативата нема да се однесува на бесплатните онлајн курсеви. *фала до hsilomedus </надополнување> Откако веста стана вирална, властите во Минесота се предомислија и рекоа дека легислативата нема да се однесува на бесплатните онлајн курсеви. Отворените едукативни ресурси и бесплатното учење и надоградување […]

Прочитај повеќе

Денес од Coursera на својот блог објави дека уште 17 универзитети ќе им се приклучуваат во споделување на знаењето. Вкупно сега има 33 универзитети кои обезбедија над 200 бесплатни курсеви за 1,3-те милиони студенти кои го посетуваат сајтот. Со новите универзитети се зголеми и бројот на курсеви, па и областите за кои професорите од овие […]

Прочитај повеќе