Uber, Airbnb и Alibaba се првите компании на кои помислуваме кога некој спомнува стартап. Секако, Европа е далеку од САД кој предничи пред сите кога се во прашање стартапи и технички компании; Кина сега започнува да го освојува светот, но дали знаете кои се најголемите стартапи во Европа? Најуспешни региони во Европа се Британија и Скандинавија. […]

Прочитај повеќе

Дејан Соколоски

во Мобилни

Apple наскоро ќе стане нов сопственик на британската компанија со технологија за препознавање на музика, Shazam. Веста треба да биде официјална од понеделник (денес), велат извори на TechCrunch. Shazam и сега е веќе интегрирана во гласовниот асистент на Apple, Siri. Корисникот може да ја активира функцијата преку едноставно: „Hey Siri, what’s that song?“ (Еј Сири […]

Прочитај повеќе

Facebook веќе една година работи на систем за семплирање на аудио налик на Shazam. Компанијата сака да го олесни споделувањето на овие содржини, па разви софтвер кој автоматски ќе ги препознава шоута или песните кои ќе бидат објавенa како статус. Кога корисникот ќе го вклучи микрофонот да ја препознае содржината, апликацијата често ја препознава музиката […]

Прочитај повеќе

Shazam, апликацијата која ги препознава песните кои ги слушате, најави дека се подготвува да стане и телевизиски сервис. Компанијата вели дека 250-те милиони корисници сега ќе можат да го отворат Shаzam, да кликнат на големото копче и да добијат информации за актерите, режисерот и музиката од серијата која ја гледаат. Прикажаните информации ќе бидат извлечени […]

Прочитај повеќе