Google има нова реклама за Nexus 10 во која, под мотото „The Shareable 10“, е претставен таблет компјутерот кој може да го споделите со семејството. Фокусот на рекламата е семејство кое очекува принова, преку кое Google ја претставува способноста на уредот да биде користен од повеќе корисници. „Фокусот на мулти-корисничката функција е логичен, Apple се […]

Прочитај повеќе

Порталот iFixit, познат по тоа што ги презентира уредите со расклопување и откривање на составните делови, објави листа во која ги рангира таблет компјутерите според според едноставноста за расклопување. Со оглед на тоа колку треба да се збиени елементите еден до друг, „едноставно расклопување“ во случајов е релативен поим, но листата покажува колку е веројатна и […]

Прочитај повеќе

Откако основниот модел на Raspberry Pi се покажа како полн погодок, фондацијата одговорна за мини PC-то излезе со нова поедноставна и уште поевтина варзија која чини само 25 долари. Новиот Raspberry Pi – Model A има помалку меморија и нема мрежен приклучок, но затоа енергетската ефикасност му е значително подобрена, што овозможува да се напојува […]

Прочитај повеќе

Откако изминативе месеци видовме еден куп таблет компјутери со новиот Windows 8 оперативен систем, ZDnet јавува дека веќе се  најавени и првите десктоп и лаптоп конфигурации со Windows 8. Иако малку чудно, HSN веќе продава конфигурации со сè уште неизлезениот оперативен систем кој ќе биде достапен од 26-ти октомври. Според HSN, сите конфигурации кои ги продаваат се испорачуваат […]

Прочитај повеќе

На претставувањето на новиот iPhone, директорот на Apple, Тим Кук прилично арогантно ја отпиша конкуренцијата кога станува збор за таблет комјутерите. Во презентацијата тој прикажа графикон на кој и покрај поголемиот број на Android таблет комјутери годинава, уделот на iPad на пазарот на таблет комјутери пораснал. Освен порастот од 6 отсто, г. Кук изнесе податок […]

Прочитај повеќе