Друштвена мрежа, редизајнирани Notes, стримање на видео во живо… како што веќе знаете, Facebook станува платформа за сé. Но, му фалеше нешто, и тоа доаѓа во форма на Facebook.com/services. Оваа нова услуга ќе овозможи пребарување на Facebook страници на локални продавници и бизниси според оценките на корисниците. На кратко, Facebook се обидува да направи ривал […]

Прочитај повеќе

Зошто би размислувал да се вратам во Македонија?, вели Бобан Јованоски, македонски софтверски инженер кој во моментов живее во Германија и работи во еден од најголемите сервиси за рецензии во светот. Започна во Seavus, се обиде да направи свој стартап кој го прекина бидејќи не можеа да го финансираат сами, научија од грешките, го отворија […]

Прочитај повеќе

Google обвини софтверска грешка за високото позиционирање на сопствените сервиси во резултатите од пребарувањето. Станува збор за резултати во пребарувањето од Yelp и TripAdvisor кои не се јавуваат во резултатите, дури и кога корисникот ќе вклучи „Yelp“ или „Tripadvisor“ во пребарувањето . Gimme a break, @google. Search for “tripadvisor hilton” puts the tripadvisor link so […]

Прочитај повеќе

Американскиот Yelp го купи својот најголем конкурент во Европа, Qype за 50 милиони долари. И двете компании се фокусирани на друштвените мрежи и пред се да споделуваат кориснички препораки и рецензии распределени околу локациите кои се пребаруваат. Qype е етаблиран во Германија и Велика Британија, а не е занемарливо неговото присуство во целиот дел на централна Европа, но и […]

Прочитај повеќе

GetLokal.mk е нов македонски сајт на кој корисниците можат да пишуваат препораки за ресторани, барови, слаткарници, дискотеки кои ги посетиле… и, благодарение на препораките, сликите и коментарите од другите корисници, полесено да се информираат за слични локации. На прв поглед GetLokal наликува на познатиот Yelp и слични сајтови кои се појавија ширум светот. Искуството од […]

Прочитај повеќе