На 20 октомври се одржа 12-то издание на 24 часовниот натпревар во програмирање IEEEXtreme. Она што е за одбележување е дека резултатите пристигнаа и 2 македонски тимови се во првите 100. Ова се одлични резултати на македонските студенти, а за пофалба е и бројот од 35 натпреварувачи во 13 тимови. Глобално учествуваа над 4000 тимови. […]

Прочитај повеќе

На својот прв роденден, кој беше прославен во Скопје, Fridgecheck го стартуваше и својот нов дизајн со кој цели да го освои интернационалниот пазар. Овој стартап, основан од хрватскиот претприемач Иван Мајсторович, а креиран од македонски програмери во Скопје, веќе има локални верзии за Босна, Србија и Македонија на кои се споделуваат рецепти за храна. […]

Прочитај повеќе

Global Game Jam беше успех и во Македонија, со над 100 учесници во Битола и Скопје кои направија 30-тина игри. Но, сепак беше мал настан спореден со Nordic Game Jam во Копенхаген, најголемиот Game Jam во светот од епски пропорции, кој се одржа во фебруари, и на кој се направија 110 игри од 500 учесници, […]

Прочитај повеќе

Софтверската компанија Siyelo, со седишта во Кејптаун (Ј. Африка) и Скопје, ги повикува македонските веб дизајнери и програмери на дружба во кубанскиот ресторан La Bodeguita Del Medio. Без грижа, пиењето е на нивна сметка! Siyelo Drinkup: Skopje (19th Sep, 7PM at La Bodeguita Del Medio): blog.siyelo.com/siyelo-drinkup… via @siyelo — Dalibor Nasevic (@dnasevic) September 12, 2012 […]

Прочитај повеќе