Intel најави дека за претстојните новогодишни празници може да очекуваме таблет компјутер кој ќе чини помалку од 100 US долари. Најавата доаѓа од Брајан Казнич, извршниот директор на компанијата, на Intel Development Forum оддржан во Сан Франциско. Засега останува нејасно кој оперативен систем ќе биде избор на Intel за овие таблет компјутери иако веќе за […]

Прочитај повеќе

Intel ги презентираше процесорите од Haswell серијата, и ако судиме според определбата на најголемиот производител, иднината е во ултрабук и таблет компјутерите. Дури 15 од 16 процесoри се со ознаки U, Y или М, односно за употреба во преносни уреди. Покрај нив Intel претстави и еден единствен енергетски ефикасен i5-процесор за десктоп компјутери. Новите процесори […]

Прочитај повеќе

Intel најавува дека следните генерации на Ivy Bridge процесорите ќе бидат енергетски поефикасни, јавува CNET. Најавите се дека идните процесори ќе трошат околу 10 W, што е значително помалку од најефикасниот Intel-ов процесор, инсталиран во MacBook Air које е 17 вати. Новата Haswell архитектура треба да го намали загревањето и чиповите на Intel да станат […]

Прочитај повеќе

Intel на Developer Forum го претстави наследникот на Ivy Bridge. Новите Haswell процесори се дизајнирани да бидат помоќни и потенки, но и да трошат помалку енергија. Haswell работи на 10 вати што е двојно помалку од Ivy Bridge, а ќе понудат два пати повеќе графичка моќ, вели Intel. Еден од новитете на Haswell процесорите, кои […]

Прочитај повеќе