Smart Braille е македонска Android апликација која е една од ретките која навистина може да конкурира на светскиот пазар. Станува збор за апликација која екранот на паметниот телефон го претвора во тастатура за браево писмо. Благодарение на ова, пишувањето на паметен телефон за лицата со оштетен вид е значително поедноставно. Дополнително, во самата апликација е […]

Прочитај повеќе

Граѓаните на Општина Центар може да почнат да ја користат мобилната апликација на Паркинзи Општина Центар. Апликацијата е достапна на Android и на iOS, а може да се користи за полесно да се пронајде и да се плати паркинг. Дополнително, апликацијата е корисна и за купување на дневна паркинг карта и плаќање преку платежна картичка. […]

Прочитај повеќе

Биди Хуман е апликација за iOS, Windows Phone и Android, која ќе да даде „поддршка на процесот на дарување на крв и останатите видови хуманитарна помош“. Според ФИНКИ и Заводот за трансфузиологија, целта на апликацијата е да спаси барем еден живот. Со апликацијата ќе може едноставно да се креира хуманитарен настан (акција за дарување на […]

Прочитај повеќе