South Central Ventures ја објави својата инвестиција во хрватската компанија Sentinel, водечко решение за рекреативни бродови на Јадранот, со визија за “градење на IoT на море”. Инвестициите во износ од 1 милион евра од ЕНИФ, заедно со приватниот инвеститор Матеј Томазин, се наменети за раст на компанијата во Европа и проширување во САД. Sentinel е трета инвестиција на South […]

Прочитај повеќе

Четири хрватски и една српска компанија се помеѓу 50 најбрзо растечки технолошки компании во Централна Европа и се добитници на Deloitte Technology Fast 50 Central Europe наградите, јавува Netokracija. Српската компанија која работи на дигитално процесирање на сигнали Bitgear Wireless Design Services е на второто место со раст од 1.872 отсто во последните пет години; […]

Прочитај повеќе

App.net, друштвената мрежа без реклами, но со претплата, за која пишувавме пред неколку недели, ја доби првата (неофицијална) апликација за iPhone. Апликацијата која го привлече светското внимание е развиена од две хрватски компании – Planet 1107 и (Twinkle Tap од Загреб кои се надеваат дека апликацијата ќе го пронајде своето место помеѓу публиката, заедно со […]

Прочитај повеќе