По рацијата на шведската полиција во декември, се чинеше дека на најконтроверзниот (и еден од најголемите) торент сајтови му дојде крајот. The Pirate Bay беше изгасен, a групата која го водеше сајтот не беше сигурна дека ќе се вратат. Наместо да очекуваат воскреснување, поддржувачите се решија да отворат свои алтернативни копии на TPB со цел […]

Прочитај повеќе

Потребни беа помалку од пет дена по рацијата на шведската полиција за популарниот торент сајт Pirate Bay повторно да се најде oнлајн. Оживувањето доаѓа со архивирана верзија на Pirate Bay, откако истиот тим кој го врати Isohunt го врати и Pirate Bay, на oldpiratebay.org. „Како што веќе знаете, Pirate Bay е недостапен засега. Ни недостасува. […]

Прочитај повеќе

Германската полиција организира рација, во која над 400 полицајци влегоа во домовите на германците кои беа осомничени за илегално споделување на музика и филмови. Цел на претрес беа 121 стан низ државата, извести канцеларијата на Јавниот обвинител од Келн. Рацијата на 4 ноември е дел од поосежна акција која има за цел да стави крај […]

Прочитај повеќе

Апелациониот суд во Хаг ја промени одлуката со која интеренет провајдерите беа обврзани на граѓаните на Холандија да им го оневозможат пристапот до контроверзниот торент сајт The Pirate Bay. Оваа одлука на судот доаѓа поради фактот што забраната на еден од најпопуларните торент сајтови се покажа каконедеолотворна кога се во прашање авторските права, јавува BBC. […]

Прочитај повеќе

Канадскиот торент сајт isoHunt, означен од американскиот Конгрес како „шест најлош сајт“, се враќа онлајн откако пред две недели беше изгасен поради долг од 110 милиони долари за прекршување на авторски права. Сајтот е вратен од група наречена ArchiveTeam која воскреснува идентична копија на isoHunt на друг домен, заедно со целата торент архива. Плашејќи се […]

Прочитај повеќе

Еден од најпознатите торент пребарувачи, канадскиот isoHunt престанува со работа. Гасењето е во договор со водечките холивудски студија со кои основачот Гери Фунг е во судски спорови од 2006 година. Ова е конечен одговор на прашањето што ќе се случи со серверите на isoHunt по одлуката на судот на САД. Решението е вакво поради oбемот […]

Прочитај повеќе

Контроверзниот торент сајт ја замени наставката .se во .is, демонстрирајќи дека конечно се преселија од Шведска, каде основачите се кривично гонети за оштетување на авторски права, во Исланд, каде велат дека ќе бидат помирни и подалеку од рацете на анти-пиратските лобисти. Според TorrentFreak, пиратскиот сајт сега ќе биде достапен „без опасност од суспендирање на доменот“. […]

Прочитај повеќе

После скоро 48 часа, The Pirate Bay е вратен во функција и сега сајтот е достапен. Сервисот имаше доста падови во последната година, но овој скоро дводневната недостапност е една од подолгите после 2006 година, пишува TorrentFreak. Сајтот беше недостапен поради полициска рација врз хостинг компанијата PRQ која ги хостира Wikileaks и Pirate Bay, иако […]

Прочитај повеќе

Ко-основачот на Pirate Bay, Готфрид Варг, е уапсен во Камбоџа, јавува BBC. Апсењето е на барање на Шведска која има издадено потерница по него. Потерницата е издадена поради непочитвањето на г.Варг на судската пресуда со која тој е упатен на едно годишна затворска казна поради непочитување на авторските права. Иако г.Варг е во притвор во Камбоџа, […]

Прочитај повеќе