Google престана да споделува дел од податоците од Android телефоните кои досега ги споделуваа со мобилните оператори. Причината за ова е стравот на Google повторно да не станат мета на законодавците. Mobile Network Insights започна со работа во март 2017 година, а иако не е објавено досега, Google престана да ги споделува овие податоци уште […]

Прочитај повеќе

Заклучно со 30 јуни 2018 година, во Македонија имало вкупно 1 942 364 претплатници на мобилна телефонија. Ова е во периодот кога Телекабел не беше мобилен оператор и важи само за трите оператори кои функционираа во овој период. Од почетокот на 2019 година Македонија има 4 мобилни оператори. По официјалните имиња тоа се: Македонски Телеком […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации донесе нов правилник, со кој најавуваат поголеми права за корисниците. Според АЕК, најголем дел од новите измени на законот доаѓаат по забелешки на граѓаните/корисниците на услугите. Првата голема промена е воведување на максимална сметка која корисниците можат да ја платат за роаминг. Сега за интернет во роаминг има ограничување од 1.000 […]

Прочитај повеќе

Конкуренцијата на мобилниот пазар во Македонија станува се подинамична, што е добро како за корисниците така и за мотивацијата на операторите да креираат иновативни понуди. Како што се одбиваше битката во 2012-та година, за T-mobile таа конкуренција е критична во намалување на бројот на корисници, додека за Vip таа конкуренција е благонаклонета и им го […]

Прочитај повеќе

Македонските граѓани наскоро ќе можат да плаќаат одредени услуги преку мобилен телефон, интернет или кабелски оператор, најави Министерството за финансии. Промените се предвидени во измените на Законот за платен промет, кои ќе дозволат мобилните оператори да постават терминали каде што се вршат одредени услуги, преку кои ќе може да се наплати со мобилен телефон, наместо […]

Прочитај повеќе

Предложени се нови правила со кои ќе се претстави конкуренција меѓу операторите од различни земји со што ќе се намалат цените на домашните и роаминг мобилни разговори. Целта на Европската комисија е да се намалат цените на роаминг услугите со цел да ја мотивира комуникацијата меѓу корисници во различни земји-членки. „Мојот заклучот за високите цени […]

Прочитај повеќе