Европскиот Парламент гласаше против роамингот како дел од поголеми телеком реформи. Ова значи дека од 15-ти декември 2015-та година Европејците ќе можат да зборуваат и сурфаат слободно од своите мобилни телефони и кога се надвор од својата земја, во рамките на Европа, без страв дека ќе завршат со огромни трошоци. Во неколку анкети, Европската Комисија […]

Прочитај повеќе

Иако Европската Унија започна агресивно да ги намалува трошоците за мобилните разговори надвор од домашните земји, сепак роамингот сè уште е застрашувачки за многу корисници. Високите цени ги ограничуваат европските бизниси, развивачи на апликации и корисници, вели евро-комесарката за Дигиталната агенда, Нели Крус, повикувајќи се на нова анкета во која се вели дека половина од […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија работи на план со кој ќе им забрани на мобилните оператори да наплаќаат за роаминг услуги, иако таа одлука ќе ги чини операторите до 7 милијарди евра, открива Guardian. Европската Унија уште од лани започна со методолошко намалување на цените. Секој први јули од 2012-та година цените на роаминг повици и интернет во […]

Прочитај повеќе

Од денеска, 1-ви јули, стартуваат нaмалените роаминг цени ширум Европската Унија. Како дел од европската Дигитална Агенда, овие нови правила кои ги намалуваат цените за 36 отсто се наменети да го подобрат единствениот европски пазар и да им овозможат на европјаните слободно да зборуваат на телефон и да сурфаат на мобилен интернет без страв од […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент со големо мнозинство изгласа ново намалување на роаминг цените за повици и интернет ширум Европа. Оваа одлука веќе беше претходно најавена, а сега е и официјализирана. By 578 to 10 – the #EP backs new fair deal for mobile #roaming users. This is #EU delivering for the citizen; money in yr pocket — […]

Прочитај повеќе

Од јули оваа година сите мобилни оператори во Европската Унија ќе мора да ги намалат цените на роаминг услугите. Според тоа што е одобрено од Парламентот корисниците ќе плаќаат максимално 29 евро центи (17,8 денари) за повик, односно 70 евро центи (43 денари) за мегабајт. „На корисниците веќе им е смачено да плаќаат илјадници евра […]

Прочитај повеќе

Шефот на Vodafone, Виторио Колоао, побара „мораториум на регулациите“ во телекомуникациската индустрија, односно побара од Европската Унија да престане да наметнува намалување на цените бидејќи тоа ќе може да резултира со намалени инвестиции во иднина. „Дали Европа сака вработувања или Европа сака да ги намали цените? Треба да престанеме да имаме постојани интервенции на цени […]

Прочитај повеќе

Европскиот Парламент бара уште помали цени за роаминг услугите, помали дури и од предложените цени од европската комисарка Нели Крус. Парламентот сака да ги намали цените кои се профитабилен извор на индустријата. Дури 5 отсто од продажбите и 7 отсто од операцискиот профит доаѓа од роаминг услугите, пишува Reuters. Мобилната индустрија веќе се согласи на […]

Прочитај повеќе

Предложени се нови правила со кои ќе се претстави конкуренција меѓу операторите од различни земји со што ќе се намалат цените на домашните и роаминг мобилни разговори. Целта на Европската комисија е да се намалат цените на роаминг услугите со цел да ја мотивира комуникацијата меѓу корисници во различни земји-членки. „Мојот заклучот за високите цени […]

Прочитај повеќе