Таман во периодот кога најмногу се патува, лето и летни одмори, Институтот за развој на електронски комуникација (ИНРЕКОМ) ја претстави својата анализа на понудата на цените за роаминг. Добра вест е дека и  земјите од Европската Унија и државите од регионот работат на укинување на роамингот. Засега станува збор за два одделни процеси, и земјите […]

Прочитај повеќе

Од јули оваа година се намалуваат цените за роаминг услугите во регионот, поточно во Македонија, Србија, Црна Гора, Албанија, Косово и Босна и Херцеговина. Оваа одлука е донесена на Вториот дигитален самит за Западен Балкан одржан во Белград. Претставници на министерствата го потпишаа договорот, а веќе е започната и работата на регулаторното тело кое ќе […]

Прочитај повеќе

Таман во периодот за летните одмори Македонија и Грција ќе се договорат за поевтин роаминг интернет. Министерот Дамјан Манчевски и неговиот грчки колега Никос Папас потпишаа меморандум со кој е предвидено намалување на цените за роаминг со Грција. Прво ќе се намали цената на дата пакетите, а потоа ќе следи намалување и на останатите услуги. […]

Прочитај повеќе

Вчерашните промени кои ги донесе Европскиот парламент, иако беа критикувани заради интернет неутралноста, сепак доаѓаат со една добра вест за укинување на роамингот во Европа од средината на 2017 година. Разговорите за укинување на роамингот во Европа траат долго, и се чини дека покрај најавите за укинување, сепак Европјаните ќе останат со „куси ракави“. Намалувањето […]

Прочитај повеќе

Високите телефонски сметки предизвикани од роаминг во Европа ќе бидат минато по две години. Европската унија објави дека роамингот во Европа завршува во 2017 година, а транзициониот период официјално започнува од април 2016-та. Во рамките на оваа телекомуникациска реформа, и балканските земји се здружија да го намалат роамингот. Но, за разлика од Европа на Балканот […]

Прочитај повеќе

Како што беше најавено од Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), од 1 јули цените за роамингот помеѓу Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, и Црна Гора ќе се намалат драстично. Цената на минута разговор во роаминг ќе чини 17,9 денари наместо 68 денари; испраќање на една порака ќе чини 5,6 денари; а 1 МВ податоци ќе […]

Прочитај повеќе

Најавата за Европа без роаминг сепак не е толку едноставно да се имплементира како што се претпоставува. Операторите често плаќаат многу пари за национални фреквенции во различни земји, а корисниците нормално би се одлучиле за операторите кои им ја нудат најевтината или најдобрата услуга. Ова теоретски би можело да предизвика сите корисници од Европската Унија […]

Прочитај повеќе

Oд 30-ти јуни ќе се намалат цените на регионални роаминг разговори, извести Агенцијата за електронски комуникации. Како што беше договарано претходно помеѓу балканските соседи, Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, ќе се обидат да ги намалат роаминг цените за да бидат во чекор со Европската унија која сака целосно да ги укине високите […]

Прочитај повеќе

Откако заговорниците на интернет неутралноста ја добија битката во САД, ќе мора истата борба да ја префрлат и во Европа каде Интернетот се наоѓа во опасност. Европските законодавци најавуваат закон со кој во одредени „привлегирани“ случаи дел од интернет линиите ќе бидат побрзи од другите и по различни цени. Идејата на предлог-законот, до кој доје […]

Прочитај повеќе

Балканските земји се договорија да ги намалат цените на роаминг услугите по примерот на Европската унија. Планот, како што извести директорот на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), Роберт Ордановски, е од крајот на јуни да почне да се намалуваат цените за роамингот помеѓу Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина. Но, засега не се […]

Прочитај повеќе

По првичната најава, во понеделникот во Будва, Македонија, Црна Гора, Србија и Босна и Херцеговина потпиша договор за заеднично намалување на роаминг цените. Цените ќе се намалуваат по примерот на Европската Унија која реши да ги избрише прескапите роаминг услуги кои ја ограничуваат комуникацијата помеѓу државите. Бидејќи четирите балкански држави не се во ЕУ, беше […]

Прочитај повеќе

Балканските земји, меѓу кои Македонија, Србија, Албанија, Хрватска и Бугарија, се договараат да го укинат роамингот за своите граѓани. Иницијативата е започната како одговор на намалување на роаминг цените во земјите-членки на Европската Унија, која вети дека до крајот на 2015-та година комплетно ќе ја укине оваа скапа услуга. Проблемот што го наведе Европа, а […]

Прочитај повеќе