Првата мисија на Planet беше да креираат карта која ќе овозможи секојдневно ажурирање на површината на Земјата. Откако лансираа 21 сателит кои секојдневно испраќаат 1,5 милиони слики, имаат нова мисија. Оваа мисија е спојување на вештачката интелигенција и мапите и креирање на база по која ќе може да се пребарува. Вил Маршал зборува за ова искуство […]

Прочитај повеќе

Кина и Европа решија да се здружат и со заеднички сили да работат на технологија која би можела да им помогне на сателитите подетално да ги анализираат бурите. Европската Вселенска Агенција (The European Space Agency) објасни дека со заедничка соработка со Националниот Вселенски Центар на Кина (National Space Center) ќе вршат тестови со две направи […]

Прочитај повеќе

Кина го направи првиот чекор за да стане лидер на полето на квантно истражување. Oд пустината Гоби, e лансиран првиот, експериментален, квантен сателит, јави New York Times. Лансирањето е успешно. Сателитот е во орбита, на висина од околу 600 километри и прави круг околу земјата секој 90 минути. Сателитот е наречен Quantum Experiments at Space Scale или Quess, а […]

Прочитај повеќе

Грешка на 15 GPS сателити предизвика сериозни проблеми кај неколку компании чиј проток на податоци зависи на апсолутната точност на времето. Проблемите од 12 часа ги предизвика наизглед минимална грешка – поместување на GPS сигналите за 13 микросекунди, јави BBC. Грешката ја забележа компанијата Chronos која ги регистрира и мониторира временските разлики. Поради ова неколку […]

Прочитај повеќе

Софтверот за обработка на податоци од сателити направен од хрватскиот стартап Amphinicy Technologies е 20 пати побрз од сличен софтвер на американската вселенска агенција NASА. Стартапот од неодамна доби неповратна инвестиција од Европската комисија која го оцени стартапот за најдобар во вселенската категорија. Софтверот не само што е првиот во регионот кој добива средства од […]

Прочитај повеќе

Architecture of Radio е нова апликација за iPad која на корисниците им овозможува да ги видат бежичните сигнали на рутери и сателити. Апликацијата е дело на Ричард Вијген и е дел од неговата изложба во ZKM во Калсруре. „Во целост сме опкружени од невидлив систем на податочни кабли и радио сигнали од пристапни точки, предаватели, […]

Прочитај повеќе

SpaceX побара дозвола од властите во САД за почеток на тестови на технологија која треба да овозможи интернет услуга од Вселената, јави Washington Post. Решението кое е достапно од претходно е испраќање на 4.000 евтини сателити во ниска орбита кој ќе обезбедат целосно покривање на земјата, вклучувајќи ги и руралните области до кои не постои […]

Прочитај повеќе

Google потроши 500 милиони долари во кеш да ја купи Skybox Imaging, компанија која обезбедува сателитски фотографии со висока резолуција. Целта на Google е да ги интегрира овие квалитетни фотографии во Google Map за да ги усоврши мапите со точни и актуелни фотографии. „Сателитите на Skybox постојано ќе ги ажурираат Google Maps со актуелни и […]

Прочитај повеќе

Google сака да ги поврзе досега неповрзаните региони со Интернет, и затоа ќе инвестира во 180 мали, ниско-орбитирачки сателити со голем капацитет, јави Wall Street Journal. Вредноста на проектот се проценува на една до три милијарди долари. Компанијата подолго време вработува персонал од компании кои работат на сателити, и веќе има околу 20-тина експерти. Засега […]

Прочитај повеќе

NASA ќе лансира мини сателити кој ќе бидат опслужувани од Аndroid телефони. Телефоните кои ќе се користат ќе бидат Nexus S произведен од Samsung и Nexus One на HTC. Идејата зад проектот наречен PhoneSat е во Орбитата да бидат лансирани најевтини можни сателити, но и сателити кои ќе бидат наједноставни за конструкција. Изработени се два […]

Прочитај повеќе