Од 13-ти до 30-ти септември преку меѓународната платформа за донации globalgiving.org, Импакт Фондација започна донаторска кампања наменета за собирање средства. Средствата ќе бидат наменети за поддршка на најмалку 10 самохрани мајки да се обучат како фриленсери и да започнат кариера на некоја од претпознатливите фриленсинг платформи. Целта се однесува на обезбедување на обуки за фриленс […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст на TheMarshal и првично е објавен на форумот на it.mk. Ми се допаѓа што на форумов често се развиваат дискусии за Фриленсинг. Но, тоа што не ми се допаѓа, е што понекогаш се шират дезинформации дека фриленсерството е лесно и дека се почнува без ништо. Во реалноста тоа не е така […]

Прочитај повеќе

На секои 1000 жители во Македонија ќе пронајдете 3,41 фриленсер. Во оваа статистика Македонија заостанува единствено зад Србија која има 3,52 фриленсери на 1000 жители. Останатите држави на листата не се ниту блиску до Србија и Македонија, на трето место е Јамајка со 2,43 фриленсери на 1000 жители. Се чини дека интересот за фриленсинг во […]

Прочитај повеќе

ИТ Кариера профил е серијал преку кој ќе ја претставиме ИТ заедницата, начинот на работење, функционирање и динамиката на луѓето во ИТ секторот.  1. Што работиш моментално и кои се твоите одговорности? Моментално работам на еден до два интересни проекти во кои сум одговорен за развојот на апликациите и одржување на базите на податоци. Сите […]

Прочитај повеќе

Добра вест за сите фриленсери, професионалци кои работата ја носат со себе и дигитaлни номади. Оваа зима најпопуларниот ски-центар во Бугарија отвора „coworking“ простор. Банско сега нуди можност на сите оние чија професија не е поврзана со локација да можат да одработат дел од работата од ски-центарот. Центарот Coworking Bansko се отвора за три дена, на […]

Прочитај повеќе

Управата за јавни приходи очекува зголемување на даночните пријави од граѓани кои заработуваат на Интернет, пренесува Вест, повикувајќи се на изјава на УЈП. Ова пред сѐ се однесува на заработката од фриленс сервисите како Freelancer или Upwork. „Една од категориите обврзници што треба да поднесат годишна даночна пријава за персонален данок на доход се граѓаните […]

Прочитај повеќе

Тимот зад македонската платформа за фриленсери, Hitlancer, организира настан на 30 септември на кој ќе можат да се запознат сите заинтересирани во фриленсинг и користење на сервисот. Настанот најверојатно е презентација на тоа што го нуди Hitlancer, но во секој случај може да биде интересно место за споделување фриленс искуство. Hitlancer е македонска платформа која […]

Прочитај повеќе

Позади гимназијата Јосип Броз Тито во Скопје, се отвара нов деловен простор во кој стартапи, фриленсери и креативци ќе можат да работат. Coffice е нов co-working простор, основан од Даниела Милошеска од Bastet Noir која вели дека сака да креира заедница на стартапи кои ќе можат да соработуваат во поевтин заеднички простор, наместо да изнајмуваат […]

Прочитај повеќе

Hitlancer е македонска платформа чија цел за почеток е да стане омилена платформа на локалните фриленсери, а потоа и да го освои светскиот пазар. Сервисот, кој официјално ќе биде претставен во среда на 25-ти февруари, не е наменет да биде замена за останатите фриленс сервиси кои веќе се користат, пример Odesk или Elance. Идејата е […]

Прочитај повеќе

Freelance.hr е биде нова платформа за фриленсерите и потенцијалните клиенти, која ќе стартува од март оваа година. Проектот ќе работи на начините како што работат светските познати фриленс сајтови, а конечната цел е да ги собере на едно место програмерите, дизајнерите и останатите слободни работници од регионот. Категориите кои ќе ги нуди Freelance.hr се Online […]

Прочитај повеќе

Daily Income е iPhone апликација за следење на вашата дневна заработувачка, а изработена е од хрватската компанија Indigo Beta. Според објаснувањето, апликацијата е наменета за сите што имаат „примања на дневна база, како на пример што се фриленсерите, разни развивачи, Google огласи и сл.“. Уште од самиот старт на истата, корисникот ќе добие краток туторијал […]

Прочитај повеќе

Dropbox, Analytics и Gmail е водечката тројка на најпопуларни алатки на секој фриленсер. BestVendor, на чија страниц можете да пронајдете огромен број на алатки кои ќе ви помогнат во работата, направи едно истражување помеѓу фриленсерите ширум светот. Во истражувањето во кое учествуваа 97 фриленсери, од кои најголем дел се од Северна Америка, BestVendor ги собра […]

Прочитај повеќе