Во нов документ од европските законодавци нема ниту збор за заштита на интернет неутралноста. Документот протече во јавноста благодарение на La Quadrature du Net, француска организација која се залага за дигитални права. Според организацијата, Европската унија „ќе ја погази интернет неутралност“ заради компромис со телекомуникациските оператори кои ќе прифатат намалени роаминг цени, одноно крај на […]

Прочитај повеќе

Австралискиот парламент го донесе најавениот контрoверзен закон за сајбер-криминал. Законот, со кој Австралија ќе пристапи на конвенцијата на Советот на Европа од 2001 година, ги обврзува провајдерите да ги зачуваат податоците за дадени корисници подолг временски период. Дополнително, следењето на дадени корисници може да биде побарано од останатите држави-потписници на конвенцијата, вклучувајќи ги и САД. […]

Прочитај повеќе