Добри вести за сите .NET развивачи. По пауза се враќа македонската .НЕТ заедница и тоа започнува веќе оваа недела, со настан кој ќе се одржи во MKC Club & Restaurant. „Глобалните програмерски и ИТ заедници имаат особено значење во развојот и напредокот на технологијата како што ја знаеме денес, а исто така и директно влијание на софтверската […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст на Марјан Николовски од Emit Knowledge. Марјан е ко-основач Team lead Full stack .NET и Javascript инженер, говорник и опен сорс контрибутор. Текстот е првично објавен на блогот на Emit Knowledge. Понекогаш ќе имате можност да го решите предизвикот на пишување и одржување на техничка документација за вашиот продукт REST API. […]

Прочитај повеќе

Fotoblog.me е интересен хоби проект на Митко Цабевски, основач на u:Plug, реализирана од Марјан Николовски, основачот на Emit Knowledge. Идејата е полесно да се споделува содржина на друштвените мрежи, така што ќе се објави фотографија со текст, наместо надворешен линк кој води до текстот. Во суштина, вие на вашите пријатели на Facebook, и наскоро на […]

Прочитај повеќе

Стартуван пред неполна година, Emit Knowledge требаше да биде друштвена мрежа на која програмерите и други ИТ ентузијасти ќе споделуваат знаење. За жал, мрежата не ги исполни очекувањата и тивко згасна. Марјан Николовски, еден од основачите, вели дека го гасат проектот бидејќи не успеаја да го пробијат надвор од Македонија, ниту пак имаат буџет да […]

Прочитај повеќе

Стартуваше македонскиот стартап SocialSpot. Оваа друштвена мрежа наменета за средни бизниси има за цел да ја олесни колаборацијата и споделувањето на знаење внатре во компаниите, со цел да ги направи поефикасни и попродуктивни. Стартапот беше за прв пат претставен во октомври на хрватска конференција за стартапи, и беше еден од осумтте стартапи кои беа дел […]

Прочитај повеќе

Иако SocialSpot не успеа да влезе во потесното финале на Spark.me, регионална конференција на која победи српскиот TruckTrack, сепак македонскиот стартап доби непроценливо искуство и шанса да се претстави за прв пат пред можни инвеститори. Основачот на сервисот за бизнис колаборација, Марјан Николовски, вели дека настапот беше одлична шанса за да ги прошират контактите и […]

Прочитај повеќе

Ќе може ли друштвена мрежа посветена на знаењето да стане хит меѓу корисниците и да ги замени Facebook, Twitter, LinkedIn и другите мрежи на кои секојдневно сме преплавени со информации кои немаат никаква вредност? Прашањето им го поставуваме на софтверскиот инжинер Марјан Николовски и веб програмерот Сашо Михајлов, основачи на новиот македонски стартап Emit Knowledge, […]

Прочитај повеќе