Швајцарската софтверска компанија Netcetera, која има канцеларии и во Скопје, најави дека во 2016-та година ќе инвестира по 180.000 евра во пет стартапи од регионот. Планот е инвестициите да продолжат и во следните години. „Гледаме многу потенцијал во пазарот, подготвени сме да инвестираме и да го прошириме нашиот опсег. Веќе добро го познаваме регионот затоа […]

Прочитај повеќе

Во Македонија е тешко да се започне стартап. Но, ако имате добра идеја не треба да одите далеку, само преку границите во Бугарија, каде ќе добиете шанса да направите нешто кул. Toa му успеа на Excubitor, играта за која Tesseract доби 30.000 евра инвестиција со кои ја направија првата македонска игра која се продава на […]

Прочитај повеќе

На Балканот започнува да се развива нова, енергична стартап култура, констатира New York Times, во интервју со повеќе основачи на стартапи и акцелератори од регионот. Се чини дека барем за сега главни раздвижувачи во регионот се Србија, Романија и Бугарија и неколку акцелератори финансирани од Европската Унија. Најголема предност на стартапите во регионот се ниските […]

Прочитај повеќе

Се сеќавате на анкетата за состојбата на стартап сцените во 15 земји од Централна и Источна Европа? Сега Inventures.eu ги објавирезултатите кои откриваат дека 69 отсто од стартапите очекуваат поголема парична поддршка, но добар дел од нив очекуваат и поголема слобода од влијанието на инвеститорите. Над 300 стартапи од 15 земји се изјаснија во анкетата […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот стартап акцелератор LAUNCHub го отвори седмиот круг на пријавување на стартапи кои можат да го „направат следниот голем чекор“. Почетните инвестиции се вредни 200.000 евра., заедно со можност за менторство која ја нуди акселераторот. Овојпат LAUNCHub е во потрага по стартапи кои креираат алатки за девелопери, уреди за Интернет на нештата, здравствена индустрија, биткоини, […]

Прочитај повеќе

Дури единаесет српски стартапи се добитници на 760.000 евра од бугарскиот стартап акцелератор Eleven досега, јавува Startit. Станува збор за 11 компании кој вкупно имат 45 вработени, поточно 17 основачи и 28 вработени. Според Дилијан Димов, претставник на бугарскиот акселератор Eleven, кој има европска пари (12 мил, евра) наменети за инвестирање во ИТ сцената во […]

Прочитај повеќе

Во Скопје се одржа првиот интернацонален Dеmо Day на стартап-акселераторот SuperFounders, каде девет стартапи од Македонија, Црна Гора и Босна и Херцеговина ги претставија своите идеи пред експертите во надеж да добијат поддршка, менторство и секако финансии да ја реализираат идејата во бизнис. Иако некои од стартапите беа одлични во презентирањето, со добро осмислен бизнис […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот стартап акселератор Eleven ја започна седмата рунда инвестиции во која ќе им понуди до 100.000 евра на стартапите. Со програмот за финансирање Eleven 100 стартапите ќе добијат првин 25.000 евра, за кои треба да отстапат 8 отсто од сопственоста на компанијата, а потоа и дополнителни 75.000 по првиот месец. За споредба минатата програма Eleven […]

Прочитај повеќе

Во потрага по нови јужно-источни европски стартапи, лондонскиот стартап акселератор Seedcamp закажа два мини-настани во Белград на 18-ти мај, и во Хвар на 13 јуни. Настаните се можност за сите локални стартапи да го привлечат вниманието на инвеститорите, и стартап заедницата, и секако да добијат шанса да се натпреваруваат на поголеми натпревари ширум Европа и […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот инвестициски фонд LAUNCHub објави нов повик за регионалните стартапи. Во оваа нова рунда апликации, LAUNCHub, како и Eleven, другиот бугарски стартап акселератор, сака да привлече малку посериозни стартапи во кои ќе инвестира до 200.000 евра. Овие стартапи ќе треба да бидат веќе подготвени да излезат на пазарот или да имаат претходна seed инвестиција. Истовремено […]

Прочитај повеќе

WebFest.me е една најголемата интернет конференција на нашите простори. Конференцијата ќе се одржи на 20 и 21 септември, а покрај стандардните конференциски денови на кои ќе настапат доста познати говорници, ќе се избира и најдобар регионален стартап. На говорницата ќе излезат Иван Миниќ, основачот на најголемиот форум на балканот – burek.com, Рајан Фрејтас – ко-основачот […]

Прочитај повеќе