Голем дел од универзитетите ги отворија своите предавања за посетителите онлајн. Добра вест е што не само што може да посетувате настава од универзитети кои се далеку, туку и добар дел од курсевите се бесплатни или речиси бесплатни. Со оглед на тоа дека се ближат празници и сите ќе имаме малку повеќе време, ова е […]

Прочитај повеќе

Вептачката интелигениција е супер популарана, а потребата за кадар со познавање на технологијата е огромна. За жал кадар нема доволно, а една од причините е ограничениот пристап до знаење. Google изработи цела серија предавања и вежби кои ќе им помогнат на оние кои ги следат да го продлабочат своето знаење. Learn with Google AI е […]

Прочитај повеќе

Duolingo е корисна апликација за учење јазици како англиски, француски или германски преку интерактивни предизвици, квизови и награди. Но, што доколку барате сличен метод на учење, но за програмски јазици како Python, Swift, HTML или JavaScript? Py е апликација која е осмислена да ве научи работа-две за програмирање, независно од вашите претходни познавања и на начин […]

Прочитај повеќе

Едукативниот сервис Coursera започна иницијатива за да ги преведе над 600-те бесплатни курсеви на што е можно повеќе светски јазици. За помош, сервисот им се обрати на заедницата и волунтерите заеднички да ги преведат курсевите на своите локални јазици. Само 40 отсто од 7,5-те милиони регистрираните корисници на сервисот зборуваат англиски јазик, останатите 60 отсто […]

Прочитај повеќе

Eден од најдобрите стартапи за онлајн едукација, Coursera, сега е достапен и на Android, откако првин беше објавена за iPhone, а пред две недели и за iPad. Coursera нуди над 600 бесплатни курсеви на најразлични теми соберени од стотина влијателни образовни институции и универзитети. Како и преку сајтот, така и преку мобилната апликација ќе може […]

Прочитај повеќе

„Програмирањето го држи клучот“, вели Зек Симс за Wall Street Journal, откривајќи дека сега над 24 милиони луѓе се регистрирале за бесплатните курсеви на Codecademy. Оваа бројка е три пати повеќе од осумтте милиони корисници кои едукативниот сервис ги имаше по првата година. Codecademy нуди лекции по HTML, JavaScript, Python и други програмерски јазици за […]

Прочитај повеќе

Coursera е неколку месеци стар проект во областа на е-образованието, а веќе брои 1 милион корисници. Проектот е започнат од страна на Универзитетите Принстон и Станфорд, а подоцна им се имаат приклучено уште 14 нови универзитети. На сајтот можете да најдете одлични курсеви кои може да им бидат од голема корист и на нашите студенти, […]

Прочитај повеќе