Агенцијата за електронски комуникации објави тендер за јавно наддавање за доделување на одобрение за користење на радиофреквенции во опсегот од 1965-1980/2155-2170 MНz. „Предмет на јавниот тендер со јавно наддавање е доделување на едно одобрение за користење на радиофреквенции од радиофреквенцискиот опсег 1965-1980/2155-2170 MНz за обезбедување на јавни мобилни/фиксни комуникациски мрежи (MFCN), вклучувајќи и IMT системи […]

Прочитај повеќе

Microsoft го најави новиот Surface Pro лаптоп, кој на пазарот треба да се појави на 1 декември. Полното име на уредот е Surface Pro with LTE Advanced, што секако ќе биде барем малку чудо за употреба. Surface уредите се навистина квалитетни и одлично дизајнирани, но тоа вообичаено значи и скапи. Ова е случај и сега, иако […]

Прочитај повеќе

Qualcomm објави дел од податоците за следната генерација на мобилни процесори Snapdragon 820. Процесорот излегува следната година, а од податоците споделени овојпат дознаваме дека производителот ја надгради конективноста на компонентите. Новиот процесор доаѓа со нов „X12 LTE“-модем, со кој поврзувањето на мобилна интернет мрежа за прв пат е со CAT 12 downlink до 600Mbps и […]

Прочитај повеќе

Последната State of the LTE анализa на мобилниот интернет, направенa од OpenSignal, покажува дека Шпанија ја има најбрзата LTE мрежа, a Јужна Кореа ја има најдобрата покриеност. За жал Македонија ја нема во истражувањето, но OpenSignal има алатки со кои може да се анализира земјата. Истражувањето е направено благодрение на 6 милиони доброволци кој ја […]

Прочитај повеќе

Qualcomm ги претстави новите процесори Snapdragon 210, кој е наменет за поевтините телефони, но со малку поголема моќ за подобри екрани и поддршка за побрзиот 4G/LTE интернет. Snapdragon 210 е наменет за „entry“ телефоните, но со нужно прилагодување, бидејќи досегашниот процесор Snapdragon 200 немаше поддршка заа LTE. Процесорот ќе има четири-јадрена и можна двојадрена верзии […]

Прочитај повеќе

Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) го објави тендерот на радиофреквенции за користење на 4G технологија. „Отпочнувајќи од 01.09.2013 год, операторот кој ќе добие одобрение за користење на овој фреквенциски опсег наменет за ЛТЕ (long term evolution) технологија ќе отпочне со користење на радиофреквенции за обезбедување на услугите до крајните корисници.“, вели АЕК. Четвртата генерација на […]

Прочитај повеќе