Facebook навистина верува дека видеото во живо ќе биде следниот голем хит. Најавена е промената на iOS и Android апликацијата кои сега имаат посебен дел за видео стрим. Ако не ја забележувате оваа промена, причина за ова е што засега видео табот е во тест фаза и е достапен на многу мал процент од корисниците. […]

Прочитај повеќе

Според Meerkat, светот сè уште не е подготвен за мобилен стрим од секаде. Или пак пазарот станува посериозен сега кога Facebook му се приклучи на Тwitter. Meerkat, апликацијата која имаше фантастичен старт, сепак се реши да ја замрзне идејата за видео стримање во живо, и наместо ова засега ќе бидат своевиден Instagram за видео содржина. […]

Прочитај повеќе

Facebook сака да биде платформа за буквално сѐ. Последната надградба ќе им овозможи да стримаат видео во живо, претварајќи ја друштвената мрежа во платформа за гејминг, следење концерти во живо или пак место за граѓанско новинарство каде корисниците создаваат актуелни содржини. Стримингот станува интересен за сѐ поголем број на корисници, но она што би можело […]

Прочитај повеќе

YouTube и Twitch добија нов конкурент и тоа речиси во истата недела кога YouTube ја најави својата платформа за стримање. Јапонскиот сервис DeNAвлегува на пазарот со Mirrativ апликацијата која овозможува стрим на видеоигрите и апликации на Android. Најголема предност на апликацијата е нејзината едноставност. Секој може со три клика веднаш да стане стример, односно медиум […]

Прочитај повеќе

YouTube објави дека започнува со HTML5 стрим за стримовите во живо и снимање и репродукција на овие стримови при 60FPS. За ова е потребен прелистувач со YouTube HTML5 плеер, а оваа функција е достапна на последната верзија на сите популарни прелистувачи. Примената на HTML5 ќе овозможи враќање назад во видеата кои се во живо и […]

Прочитај повеќе

Пренесувањето на настани во живо наскоро треба да стане многу поедноставно. Livestream го најави Broadcaster, енкодер на кој ќе може да се приклучат речиси сите камериo и мобилни телефони преку Wi-Fi, ethernet, 3G или 4G модеми. Livestream го најавува уредот како „прв уред на пазарот со пристојна цена кој може да понуди HD стримање во […]

Прочитај повеќе