Филантропскиот фонд, Pineapple Fund, донираше биткоин во вредност од 1 милион долари на Internet Archive. Фондот досега донираше 18 милиони долари во 13 организации. Дел од орканизациите во кои донираше фондот се: Charity Water, SENS Research Foundation, Pencils of Promise, Electronic Frontier Foundation (EFF) и Green Steps Она што е поинтересно е дека фондот и неговиот […]

Прочитај повеќе

Archive.org започна да архивира и 78rpm грамофонски плочи. Засега фокусот е на плочи кои веќе не се достапни во продажба. Проектот за архивирање музика е поддржан од George Blood, LP. Проектот трае неколку години, а сега стаса до 35.000 внесени плочи. Приоритет за архивирање имаат плочите кои немаат дигитална форма, туку единствено како физички копии. […]

Прочитај повеќе

Синоќа се запали еден од 30-те центри за скенирање на Интернет архивата, но за среќа никој не е повреден, ниту се изгубени податоците. Не-профитната организација e уникатен веб сервис кој ја архивира историјата на Интернетот со зачувување на копии од сајтовите и електронски форми на културните знаменитости. Архивата е одлична алатка да најдете вести кои […]

Прочитај повеќе

(Овој текст е претходно објавен од Сервис за проверка на факти од медиумите, проект на USAID за зајакнување на медиумите во Македонија, спроведуван од Фондацијата Метаморфозис. Авторот е Филип Стојановски.) Има ситуации кога е од јавен интерес да се пронајдат содржини кои биле објавени на Интернет, па потоа отстранети. Оваа лекција покажува како со помош […]

Прочитај повеќе

Internet Archive е обид да се дигитализира целокупното човечко знаење. Информациите се зачувани на над 10 петабајти простор во поранешната црква во Сан Франциско. Deepspeed Media сними документарен филм пред прославата на десеттиот петабајт, со кој ќе може да видиме како изгледа најобемниот архив. „Се прашувате зошто не го спакуваме сето знаење и да го […]

Прочитај повеќе

Internet Archive, страната која бесплатно и легално овозможува симнување на книги, филмови и музика, го промени начинот на кој ги споделува содржините. Од сега содржините ќе може да се симнуваат и преку торент линкови наместо досегашната пракса „direct download“. Покрај оваа промена архивата ја надополнија и со повеќе култни филмски класици меѓу кои и Night of the […]

Прочитај повеќе