Duolingo е корисна апликација за учење јазици како англиски, француски или германски преку интерактивни предизвици, квизови и награди. Но, што доколку барате сличен метод на учење, но за програмски јазици како Python, Swift, HTML или JavaScript? Py е апликација која е осмислена да ве научи работа-две за програмирање, независно од вашите претходни познавања и на начин […]

Прочитај повеќе

Веб академијата Everest организира бесплатен курс за технологијата што стои зад вебот, за терминологијата и начинот на кој рабоатат вебсајтовите на кои сурфаме секој ден. Курсот дава краток преглед на HTML, CSS, URL, DNS, HTTP, IPv6, сервери, бази на податоци, и ќе ја објаснува разликата помеѓу front-end, визуелниот дел на сајтот, и back-end, она што […]

Прочитај повеќе

Прилепската академија Микросам организира конкурс за бесплатна обука за програмирање во С++ и линеарни трансформации. Курсот е закажан за 14-ти октомври и ќе се спроведува во наредните четири месеци. Предавањата во текот на курсот ќе ги држат универзитетски професори и искусни инженери. Микросам вели дека на учесниците ќе им обезбеди услови за посетување на курсот, […]

Прочитај повеќе

Прилепската Академија Микросам организира конкурс за бесплатен курс за инженерски помошници во машинството. Курсот ќе започне на 21 септември и ќе се спроведува 4 месеци. Ќе се изучуваат следните предмети: инженерска математика и физика; структурна анализа; техничко цртање и моделирање; и машински елементи. Предавањата во текот на курсот ќе ги држат универзитетски професори и искусни […]

Прочитај повеќе

Едукативниот центар на Seavus организира тридневен бесплатен летен камп за програмирање, дизајн и компјутерски мрежи. Creative Summer Start ќе трае од 22-ри до 24-ти јуни, и ќе понуди бесплатни предавања, работилници, дискусии и менторски средби за идните дизајнери, мрежни инженери и програмери. Преку школата Seavus сака да ги запознае учесниците со нивните три академии, и […]

Прочитај повеќе

Data scientist, или експерти кои знаат како да ги менаџираат, организираат и, пред се, да им дадат смисла на суровите податоци кои дене се собираат од сите страни, е една од најбараните работи во светот, вели сервисот за онлајн курсеви, Coursera. За да одговори на побарувачката на таленти, Coursera, во соработка на Универзитетот Вашингтон, објави […]

Прочитај повеќе

Учениците на возраст 16 до 18 години, кои доаѓаат од социјално загрозените семејства, ќе можат бесплатно да учат програмирање на курс организиран од охридскиот универзитет „Св. Апостол Павле“, во соработка со Црвениот крст. Проектот е дел за општествена одговорност на хуманитарната организација, со намера да ги обучи сите студенти со нови вештини, и со тоа […]

Прочитај повеќе

[email protected] е летен курс наменет првенствено за идни и сегашни студенти на Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) без претходно програмерско искуство, но ќе биде отворен за други заинтересирани без разлика на старост, претходни познавања и професионална определба, секако со одредено ограничување на бројот на слободни места. Во осум работни денови со три часа активности, слушателите […]

Прочитај повеќе