Иако имал податоци Facebook ги игнорирал предупредувањата за пропусти кои им овозможувале на политичките кампањи да ја манипулираат јавноста. Интерна документација од друштвената мрежа до која дојде Guardian го покажува непреземањето на мерки во случаи на манипулација која била откриена од вработените во Facebook. „Многу од работите кои прават штета на Facebook не се поправаат […]

Прочитај повеќе

Instagram избриша куп лажни профили кои на добар дел од популарните корисници значително им го намали бројот на следбеници. Најлошо помина самиот официјален Instagram профил кој загуби дури 18,9 милиони следбеници или 29 отсто од вкупниот број, вели New York Times. „Разбираме дека ова е непријатно за дел од корисниците. Но крајната цел е да […]

Прочитај повеќе

Откако минатата недела објави дека се приближуваат до бројка од милијарда корисници, сега друштвената мрежа вели дека имаа повеќе од 83 милиони нелегитимни профили. Во извештајот од компаниајта велат дека 8,7 отсто од 955 милиони активни корисници ги нарушуваат правилата. Додека пак, повеќе од половина од тие 8,7 отсто, односно 4,8 отсто го нарушуваат правилото […]

Прочитај повеќе