HP Metal Jet е првиот принтер на HP кој печати со метал. HP го претстави принтерот заедно со неколку компании кои ќе бидат првите кои ќе го користат. Првите принтери ќе се користат во: GKN Powder Metallurgy, Volkswagen и Parmatech, јави Technology Review. Секако технологијата изгледа примамливо, но принтерите чинат околу 400 000  долари. Начинот на кој работи […]

Прочитај повеќе

Еден од проблемите на 3Д принтерите, барем кога принтањето на големи објекти е во прашање, е времето и големината на принтерот која е потребна. Најчесто принтерите се поставени во некаква рамка, без разлика дали тоа е кутија или само носач на „главата“ на 3д принтерот. Решение на големината на проблемот можеби е пронајдено со креирање […]

Прочитај повеќе

PancakeBot е апарат за кујна кој ќе им помогне на корисниците да си направат вкусен и уникатен оброк. Принтерот е едноставен за користење, смесата за палачинки се сипува во горниот дел и се „печати“ директно на местото за готвење. Дизајнирањето на изгледот на палачинките е со софтвер и може да се креираат различни форми, иако […]

Прочитај повеќе

Во април Formon беше прогласен за „Иновација на годината“ на Албанските национални ИКТ награди 2016, и со право. Приштинскиот стартап, кој беше стартуван во април 2015 година, има фантастичен продукт – свој 3Д принтер кој може да претвори било кој виртуелен модел во вистински објект. Нивниот Formon Core работи на технологија наречена Fused Dеposition Modeling […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на NewMan’s Bussines Accelerator, кои се локалните партнери на технолошкиот предизвик на NASA) NASA Space Apps Challenge e глобален предизвик за сите креативни и иновативни умови кои сакаат да го подобрат животот на планетата Земја и да ѝ помогнат на NASA во истражување на Вселената. На дводневниот хакатон, кој ќе се […]

Прочитај повеќе

Autodesk презентираше 3Д принтер кој може да принта навистина големи предмети, и со тоа надмина една од најголемите пречки во развојот на оваа револуционерна технологија. Со Project Escher сега може да се креираат комплексни работи, но она по што навистина се разликува од останатите е што принтерот многу повеќе наликува на производна лента во фабрика, […]

Прочитај повеќе

Со 3Д принтерите доаѓаат и принтерите за палачинки. :)

Прочитај повеќе

Фигура е нов македонски производител на накит кој се разликува од конкуренцијата по тоа што накитот го прават со 3Д принтер. Брендот е основан од Дона Антовска Трајановска пред шест месеци, и во моментот работат на нивната прва линија на накит, во соработка со студиото за 3Д принт SEE3D. Според Дона, идејата е да се […]

Прочитај повеќе

Димитри Хацис од Грција со само петнаесет години стана најмладиот креатор на робот со човечка големина висок 1,85 сантиметри. Младиот Димитри е еден од учесниците на проектот за роботика со отворен код InMoov , чија цел е да овозможи на секој да може да креира својот робот во сопствениот дом со помош на 3Д принтер. Хуманоидниот […]

Прочитај повеќе

Двајца 17 годишни студенти, Џошуа Месмер и Исаја Вокер, одговорија на повикот на Шели Рош, основачот на засолништето за миленици Tiny Kittens, да му помогнат на едно мало маче без задните нозе. Тие со 3Д принтер му изработија нови нозе за да може да се движи слободно. Ова е еден од многуте примери како 3Д […]

Прочитај повеќе

GlowForge e 3D принтер кој е еден од најевтините на пазарот, и кој за разлика од останатите уреди, е далеку поблизок до CNC машина која може да се користи во домашни услови. Принтерот работи со субстракција, односно со сечење на материјалот. Наместо нож се користи ласер кој е прецизен, па ова се префрла и на […]

Прочитај повеќе

Научниците од MIT Media Lab пронајдоа начин со кој 3Д-принтери ќе печатат со стакло. Можеби ова и не е на листата на приоритети кога 3Д-печатењето е во прашање, но видеото од креирање на објектите од стопено стакло ќе ве „хипнотизира“. Принтерот е креиран со две комори за загревање, а комората во која се топи стаклото […]

Прочитај повеќе