Бугарскиот стартап акцелератор LAUNCHub Ventures инвестираше 500.000 евра во словенечката компанија Mediately. Mediately е компанија која работи на мобилни апликации наменети за лекари и фармацевти. Софтерот кој го изработуваат им овозможува на лекарите поедноставно да дијагностицираат и да следат реума. Другиот софтвер е база на лекови и е наменет за фармацевтите. Средствата од инвестицијата ќе […]

Прочитај повеќе

Еден од најактивните фондови во регионот, бугарскиот LAUNCHub обезбеди нови 18 милиони евра. Се очекува овие средства да бидат инвестирани во Бугарија, но и во целиот регион. Фондот е еден од најголемите инвеститори во стартапи во Југоисточна Европа. Македонскиот стартап Tesseract е една од компаниите кои добија инвестиција од LAUNCHub. Најголем дел од средствата, 15 милиoни евра, доаѓа […]

Прочитај повеќе

Во Македонија е тешко да се започне стартап. Но, ако имате добра идеја не треба да одите далеку, само преку границите во Бугарија, каде ќе добиете шанса да направите нешто кул. Toa му успеа на Excubitor, играта за која Tesseract доби 30.000 евра инвестиција со кои ја направија првата македонска игра која се продава на […]

Прочитај повеќе

Launchub најави нов конкурс за стартапи кој ќе трае до 23 март. Тимовите кои ќе бидат дел од Long Weekend Selection, кој е закажан за мај во Љубљана. #Startups in #SEE @LAUNCHub is selecting for out next Long Weekend 9 #LW9! Check the details on our blog and apply http://t.co/bM3jM3B72c — LAUNCHub (@LAUNCHub) February 25, […]

Прочитај повеќе

На Балканот започнува да се развива нова, енергична стартап култура, констатира New York Times, во интервју со повеќе основачи на стартапи и акцелератори од регионот. Се чини дека барем за сега главни раздвижувачи во регионот се Србија, Романија и Бугарија и неколку акцелератори финансирани од Европската Унија. Најголема предност на стартапите во регионот се ниските […]

Прочитај повеќе

Стартапот Showshake на Дејан Михајловиќ и Бојан Филиповски се најде помеѓу 11-те финалисти на бугарскиот акселератор LAUNCHub кои ќе учествуваат на Long Weekend Event од 22 до 24 октомври во Софија. По дводневна интезивна работа со менторите и тренерите LAUNCHub ќе ги објави тимовите на кои ќе им биде понудена инвестиција од 200.000 евра. ShowShake […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот стартап акцелератор LAUNCHub го отвори седмиот круг на пријавување на стартапи кои можат да го „направат следниот голем чекор“. Почетните инвестиции се вредни 200.000 евра., заедно со можност за менторство која ја нуди акселераторот. Овојпат LAUNCHub е во потрага по стартапи кои креираат алатки за девелопери, уреди за Интернет на нештата, здравствена индустрија, биткоини, […]

Прочитај повеќе

Бугарскиот акселератор LAUNCHub стартува нова рунда апликации за стартапи кои се подготвени за големите сцени, кои ќе бидат потурнати со 200.000 евра инвестиција. Акселераторот ги повикува они регионални стартапи кои се во понапредна фаза, односно веќе имаат клиенти и први кориснички рецензии, фидбек и метрики за своите продукти. LAUNCHub вели дека бара „дигитални проекти“, но […]

Прочитај повеќе

Еxcubitor, игра на македонското студио Tesseract Interactive кое започна како хоби, а се претвори во стартап во која се инвестирани 30.000 евра, сега е достапна да се симне и тестира. Играта е top down shooter кој тежи 500MB и иако е во алфа ваза и далеку од конечната верзија, изгледа одлично и е забавна за […]

Прочитај повеќе

По повод петата рунда пријави на Eleven и LAUNCHub, основачот на бугарскиот акселератор Ивајло Симов објави пост кој може да им послужи на сите регионални стартапи како водич до инвестиција. Во постот насловен како „Ова се стартап идеи во кои би инвестирале“, г. Симов во неколку клучни точки објаснува на што треба стартапите да се […]

Прочитај повеќе

Бугарските стартап акселератори Eleven и LAUNCHub отвараат нови рунди апликации за регионалните стартапи кои сакаат да добијат пари за понатамошен развој. Двата акселератори, со поддршка од Европската Унија, до сега имаат поделено 4,5 милиони евра за 70 старапи, меѓу кои и македонскиот Tesseract Interactive кои добија 30.000 долари инвестиција за развој на својата игра Excubator. […]

Прочитај повеќе

Excubitor настана како хоби на Александар Јовановски и Иван Иваноски. Првите очекувања на малиот тим од шест програмери кои го оформија студиото Tesseract Interactive беа оптимистички, но и реални дека ќе биде тешко да се пробијат со играта бидејќи во Македонија не се инвестира во стартапи. Но, приказната се смени во февруари 2013-та година со […]

Прочитај повеќе