Raspberry Pi 400 е нов компактен миникомпјутер сместен во тастатура. Сопствениците на постари домашни компјутери како Amiga, Spectrum ZX, Commodore 64 се сеќаваат на овој модел во кој сè беше „скриено“ во тастатурата. Raspberry Pi 400 доаѓа со: четири јадрен 64-битен процесор; 4GB RAM; Wi-Fi; излези за два монитори; и 4K видео. Ентузијастите кои работат […]

Прочитај повеќе

По подолг период Raspberry Pi Foundation имаат добри вести: „Raspberry Pi добива надградба“. Мини компјутерот кој е популарен кај хобистите кои сакаат да работат на паметен дом, интернет на нештата, и куп други проекти, никогаш не бил подобар. Raspberry Pi 4 B е доволно моќен што веќе може да замени и послаб десктоп компјутер.   […]

Прочитај повеќе

Секако има поедноставен начин да се снајдете ако треба да стасате од едно на друго место, но Raspberry Pi импресионира со својата флексибилност. Ова решение овозможува презентирање на GPS мапа, иако секако за ова може да се користи и телефон. Користењето на телефон секако е и поедноставно.

Прочитај повеќе

Raspberry Pi е навистина флексибилен уред кога станува збор за електроника. Микро-компјутерот досега сме го виделе во куп примери и речиси секогаш нѐ импресионира. Овој пат Raspberry Pi се користи за креирање на паметно огледало.

Прочитај повеќе

Вообичаено кога некој зборува за суперкомпјутер замислуваме сала преполна со компјутери, рекови и диоди кои трепкаат. Сепак тоа нема да биде случај овде, наместо ова, во прозрачен куфер сместени се 15 микрокомпјутери или 60 процесори.

Прочитај повеќе

Нов Raspberry Pi Model B+ е достапен во продажба. Фондацијата го одбра π-денот за издавање на новиот модел на мини компјутерот. Новиот модел е на продажба за 35 долари и е надградба на постоечкиот модел. Дополнително, дознавме дека претходниот Raspberry Pi 3 се продал во над 9 милиони примероци. Еве кои се компонентите на новиоит модел: […]

Прочитај повеќе

Креаторите на Raspberry Pi ја освоија најпрестижната инженерска награда во Велика Британија. Тимот е добитник на MacRobert наградата, која ја издава Royal Academy of Engineering, јави BBC. Номинирани за наградата беа и компанијата за онлајн безбедност Darktrace и пионерите за радио-терапија, Vision RT. Сепак девелоперите на мини компјутерот ја победија конкуренцијата. Raspberry Pi излезе во 2012 […]

Прочитај повеќе

Мини и микро компјутерите се единствен дел од компјутерската индустрија кој забележува раст последниве неколку години. Можеби поради ова воопшто не треба да нѐ изненадува се поголемиот број на производители кои се обидуваат да го освојат пазарот. HiKey 960 од Huawei е најновиот мини компјутер кој ќе се обиде да го освои пазарот. Мини-компјутерот доаѓа […]

Прочитај повеќе

Tinker Board е мини компјутер од ASUS кој треба да биде замена за Raspberry Pi. Компјутерот на ASUS е многу помоќен па соодветно на тој факт ќе биде наменет и за проекти кои бараат поголема искористеност на компјутерот. До сега како општ впечаток е дека самиот Raspberry Pi е повеќе од доволно моќен за оние […]

Прочитај повеќе

Raspberry Pi е еден од омилените мини компјутери на ентузијастите, а од неодамна има и нова верзија. Компјутерот е евтин и може да се користи за управување на куп работи. Мини компјутерот е најпродаваниот британски компјутер на сите времиња, а видеото од Tech HD ќе ви покаже зошто.

Прочитај повеќе

Фондацијата Raspberry Pi ги претстави новите Compute Module 3 и Compute Module 3 Lite. За разлика од другите мини-компјутери кои сe наменети пред сè за образовни цели, овие се наменети за ентузијастите. Микро компјутерот е доволно моќен за на него да работи Windows 10 IoT Core. Compute Moduler 3 доаѓа со Broadcom BCM2837 процесор на 1.2GHz, […]

Прочитај повеќе

Повештите сопственици на iPhone ќе можат за само 150 долари самите да го автоматизираат својот дом. Проектот на Reddit корисникот Tommit, чие видео може да го погледнете подолу, покажува како може да се направи паметен дом само со мини-компјутерот Raspberry Pi и софтверот openHAB. Останатите пари се потрошени на паметни светилки кои се управуваат со […]

Прочитај повеќе