PayPal Mafia е термин зад кој се кријат неколку сериски претприемачи, инвеститори и иноватори. Како што наговестува и името сите се или основачи или вработени во PayPal. Шест члена на оваа група: Питер Тиел, Елон Маск, Рид Хофман, Лук Носек, Кен Ховери и Кит Рабои денес се милијардери. Терминот PayPal Mafia се популаризира по напис […]

Прочитај повеќе

Дали знaете кој е најпопуларен сервис за плаќање на Интернет? Најверојатно насловот ги издаде и секако дека тоа е PayPal. Ова е приказаната на PayPal, Ebay и сервисите пред нив, кои го овозможија напредокот нa онлајн трговијата.

Прочитај повеќе

Питер Тиел има стотици милиони долари во bitcoin. Инвестицискиот фонд Founders Fund, купил биткоини во вредност помеѓу 15 и 20 милиони долари. Сега цената на овие крипто-валути се проценува на стотици милиони долари, пренесе Wall Street Journal (потребна е претплата). Проценката е дека биткоин делот за инвестиции на фондот е најголем од 1.3 милијарди „тешкиот“ […]

Прочитај повеќе

Германскиот стартап за мобилно банкарство, поддржан од познатиот инвеститор Питер Тиел, Number26, конечно доби банкарска лиценца за да работи на територија на целата Европската унија. Заедно со оваа вест, компанијата објави и дека се ребрендира во N26, јави Venturebeat. „Лиценцата за банкарство е важен дополнителен чекор, кој ќе ни овозможи значително да го промениме ланецот […]

Прочитај повеќе

Што е заедничко за Indiegogo, LinkedIn, Zynga, SpaceX, Facebook, Yelp, YouTube, AirBnB и куп други нови иновативни компании? Сите овие стартапи се финансирани од основачкиот тим на PayPal, финансискиот сервис кој стартуваше во 1999 година и се продаде во 2002-ра на Ebay за 1,5 милијарди долари. Парите што ги добија основачите ги искористија да основаат […]

Прочитај повеќе

Илон Маск од Tesla, Сем Алтман од Y-Combinator и Питер Тиел од PayPal се помеѓу основачите и финансиерите на непрофитната организација Open AI, која има цел да креира вештачка интелигенција што ќе биде од полза на човештвото. Почетниот капитал на Open AI е милијарда долари, јави Business Insider. Г. Маск и г. Алтман се и […]

Прочитај повеќе

На Fortune Brainstorm Tech конференцијата се разви интересна дебата на која се дискутираше дали технологијата ги подобрила нашите животи во последниве 30 години. Според поранешниот директор на Google, Ерик Шмит технологијата направила подобрување, додека пак ко-основачот на PayPal и влијателен инвеститор, Питер Тиел, го критикуваше дека Google има 50 милијарда долари во кеш, но не […]

Прочитај повеќе