Јужна Африка е една од најразвиените држави во Африка и секако е една од државите со најдобра пенетрација на интернет на овој континент. Сепак тоа не значи дека и цената на интернет пакетите е ниска. Јужна Африка има и помеѓу најскапите податочни интернет пакети на континентот. Ова можеби не е толкав проблем во развиените центри, […]

Прочитај повеќе

Елвис Чилдера има само 19 години, а веќе има надминато повеќе предизвици од многу повозрасни луѓе. Всушност целото негово образование за девелопмент е огромен предизвик. Тој учел да програмира на Nokia 2690 телефон, кој го добил од свој роднина. Телефонот не бил многу напреден, но бил доволен да научи да програмира, вели, г. Чилдера, во […]

Прочитај повеќе

From Darkness е невообичаена видеоигра во форма на документарец која ве става во центарот на конфликтите на источна Африка. Играјќи како белгиски новинар, играта ви приложува образовен коктел од аудио, видео и тродимензионално истражување кои би требало да ви помогне да ја најдете исчезната ќерка. From Darkness е заснована на длабоко истражување во Кенија и […]

Прочитај повеќе

Zipline од Руанда е прва компанија која започнува редовна испорака на производи со дронови. Станува збор за американски стартап во кој работат инженери од Space X, Google и Lockheed Martin. Во прво време ќе се испорачува крв, плазма, коагуланти и слични материјали во болниците. По тестовите на Amazon во САД и Британија и AliBaba во […]

Прочитај повеќе

Иницијативата на Facebook, Internet.org, издаде Android и веб апликација која ќе им овозможи на жителите на државите во развој бесплатен пристап до повеќе апликации, јави Гај Росен, продукт менаџер во Facebook. „Со оваа апликација луѓето ќе можат да разгледаат низа корисни здравствени податоци, податоци за вработување или локални информациски сервиси без за тоа да плаќаат. […]

Прочитај повеќе

Три милијарди луѓе, или околу 40 отсто од светската популација ќе бидат поврзани на Интернет до крајот на 2014-та година, објави Интернационалната телекомуникациска унија на Обединетите нации. Според извештајот, две-третини од интернет корисниците се од земјите во развој, а мобилната броадбенд пенетрација достигнува 32 отсто, или 2,3 милијарди корисници глобално. Но, 60 отсто од луѓето, […]

Прочитај повеќе

AFRON (AfricanRoboticNetwork), распиша конкурс за дизајнирање на робот со прифатлива цена. За цена од околу десет долари инженери, студенти или робо-ентузијасти треба да изработат идејно решение за целосно функционален робот. Иако максималната цена од 10 долари е нереалистична дури и според идејните творци на конкурсот, целта е да се добие евтин робот кој ќе биде […]

Прочитај повеќе