Глобалното затоплување е најверојатно еден од најголемите прoблеми денес. The Audacious Project e прв проект на новата иницијатива на TED. Целта на проектот е преку сателит да се следи загадувањето со метан. Метанот е еден од најголемите причинители на глобалното затоплување, на загадувањето од метан отпаѓа една четвртина од глобалното затоплување. Сепак најголемиот проблем со овој […]

Прочитај повеќе

Илон Маск е еден од ретките технолошки лидери кои се дел од советничкиот кабинет на претседателот Доналд Трамп. Поради оваа одлука често е цел на критики, но тој неколку пати објасни дека одвнатре има поголемо влијание на одлуките. Сепак сега изгледа дека и на Илон Маск трепението му е при крај и има граница која […]

Прочитај повеќе

Додека траeше инаугурацијата на претседателот на САД, Доналд Трамп, програмери и научници ги префрлаа податоците за климатските промени со цел да ги заштитат информациите.  Група од шеесет програмери и научници на универзитеот UCLA ги префрли податоците од американски сервери и ги префрли на сервери лоцирани во Европа. Ова беше претходно испланирано и требаше да се случи во […]

Прочитај повеќе

Before the Flood, документарецот за климатски промени на Леонардо ди Каприо кој го најавивме пред два дена е достапен бесплатно за гледање на YouTube и други платформи. Во него се дискутираат темите за што човештвото треба да направи за да не настрада од катастрофалното пореметување на балансот на нашата планета.

Прочитај повеќе

Проектот поддржан од Бил Гејтс кој може да го искористи jаглерод-диоксид (СО2) од воздухот и да го рециклира во гориво наскоро би можел да стане реалност. Она што го прави проектот исклучително интересен ие што истовремно ќе го прочистува воздухот, односно намалува загадувањето, но и ќе креира гориво. „Јаглерод диоксид е главна причина за климатските […]

Прочитај повеќе

Climate for Children, апликацијата на студентот на ФОН, Дарко Божиноски, ја доби наградата од публиката и 5.000 евра на натпреварот Apps for Climate на Светска Банка. Апликацијата на 21 годишниот Дарко е наменета за децата кои преку интерактивни игри и презентации учат за климатските промени. Сите податоци кои ги користи апликацијата се отворени и јавно […]

Прочитај повеќе