Европската комисија конечно и официјално најави дека сите телефони и друга електроника кои се продаваат во Европа ќе мора да се полнат преку USB-C. Ова се однесува на приклучокот кој се наоѓа на уредот, од другата страна кабелот кој се приклучува кон штекерот може да биде USB-C или USB-A. Предлогот освен на паметни телефони се […]

Прочитај повеќе

Европскиот Парламент донесе одлука со која до 2017 година паметните телефони во Европа ќе доаѓаат со универзален полнач. Одлуката е донесена имајќи ги во предвид корисниците кои се малтретираат со кабли ако имаат повеќе уреди дома, но и поради намалување на електронскиот отпад кој се генерира секоја година. „Задоволна сум што најдовме решение за воведување […]

Прочитај повеќе

Европската Унија предложи нацрт-закон која ќе им наложи на производителите на мобилни телефони да обезбедат и универзален полнач за батерии кој може да се користи на сите мобилни телефони, вклучувајќи ги и паметните. Според нацртот, кој е наменет да стави ред помеѓу се поразличните уреди на пазарот, ќе постојат „хармонизирани правила за радио опрема, вклучувајќи […]

Прочитај повеќе

До статуата на Јустинијан I на плоштадот Македонија во Скопје е поставен јавен универзален соларен полнач за мобилни телефони. Соларниот полнач ја конвертира сончевата енергија со електрична преку фотонапонски панели, и ги има скоро сите можни кабли, приклучоци и пинови за разните модели на телефони. Тестиравме со Nokia 5100 и HTC Sensation XL и функционира, […]

Прочитај повеќе