Доколку Apple и Google не сакаат доброволно да ги декриптираат телефоните тогаш ние ќе ги принудиме, вели Џејмс Комеј, директор на FBI. Изјавата доаѓа во период откако поранешниот аналитичар на NSA, Едвард Сноуден, откри загрижувачки детали за прислушување на агенциите за безбедност. „Енкрипцијата е само техничка функција; маркетинг трик… еквивалент на плакар кој не може […]

Прочитај повеќе

Единицата за компјутерски криминал при МВР учествуваше во меѓународната операција „CASHSHOP“ која е водена од FBI на територија на три континенти и повеќе држави. Според FBI во Македонија се побарани налози за претрес и распит. По размена на податоци со FBI, МВР сомничи две лица, државјани на Македонија за компјутерски криминал и вмешаност со разбиената […]

Прочитај повеќе