Amazon тврди дека 99% од прегледите напишани за производите кои ги продаваат се легитимни и доаѓаат од купувачи. Сепак оваа бројка е многу пониска, покажува истражувањето кое го направи Washington Post. Лажните прегледи започнуваат од Facebook. Продавачите бараат купувачи и потоа со финансиска компензација дополнително ги мотивираат да напишат позитивен преглед. Кога електроника е во […]

Прочитај повеќе

Од година за година Grouper.mk продолжува да расте. Статистиката објавена за четвртиот роденден ни открива дека Grouper лани имал 33 отсто повеќе продадени купони од 2013-та година, или 20.000 нови корисници, над 3.200 нови зделки од 500 нови компании, и 20.000 симнувања на мобилните верзии кои беа објавени годинава. Растот на Grouper.mk се должи на […]

Прочитај повеќе

Europol и Федералното истражно биро (FBI) во заедничка акција на 6-ти ноември затворија над 400 сајтови помеѓу кои и Silk Road 2.0 и уапсија 17 сопственици на сајтови. Ова е нajголема акција против продавниците на илегална стока на „скриениот веб“ досега. Станува збор за сајтови кои се скриени со помош на Tor мрежата. Тor мрежата […]

Прочитај повеќе

Alibaba e кинески гигант, пандан на Amazon, кој по само една недела на јавната Њујоршка берза го поремети светот, генерирајќи приходи кои му ја искачија вредноста на 160 милијарди долари. Аlibaba e една од најскапите компании на Интернет, но која не доаѓа од САД или Европа, туку од источната Кина, чија вредност е повисока од […]

Прочитај повеќе

Онлајн продавницата MarketKonekt на R3 Infomedia, компанијата зад Златна Книга и GetLokal.mk, сега се шири и во Србија, две година откако беше стартуван сервисот во Македонија, и подоцна проширен во Бугарија. Влегување во новиот пазар ќе им овозможи на македонските компании да тргуваат онлајн и со српските компании, а наскоро ќе можат да соработуваат и […]

Прочитај повеќе

Само 32 бизнис планови беа пријавени од можни 50 места во првиот конкурс за отварање на електронски продавници спонзорирани од Министерството за информатичко општество и администрација. Идејата зад проектот е локални бизнис да се пријават со свој бизнис план, а МИОА да им креира продавница и да им плати хостинг за една година, по што […]

Прочитај повеќе

Онлајн видео игрите можат да бидат одличен простор за проучување на економијата. Oва го изјави Јанис Варуфакис, економист кој од неодамна е дел од тимот на гејминг студиото Valve. Уште поважно, постоењето на ваков модел во кој ќе може да се разгледаат макроекономските влијанија, ќе може да помогне да биде избегната некоја идна економска криза. Според него […]

Прочитај повеќе