Британската манекенка Клои Ајлинг цела недела живееше во кошмар. Криминална банда ја киднапира на 10 јуни. Потоа 6 дена ја држеа и се обидоа да ја продадат во аукција на скриениот интернет (DarkWeb). Почетната цена за девојката беше 300.000 долари, вели NBC News. Девојката која има 20 години е киднапирана во Милано. Потоа, дрогирана во вреќа е пренесена во село […]

Прочитај повеќе

Ransomware станува oпасност и во Македонија. На форумот на IT.mk веќе е отворена тема за искуствата на жртвите од киднапирањето на податоци, иако за среќа криминалците си стојат на зборот и ги враќаат податоците откако ќе им се исплатат неколку стотици долари во биткоин форма. Се чини дека досегашните жртви се случајни и не се […]

Прочитај повеќе

Покрај сите тврдења за безбедноста на уредите на Apple, сепак неодамна беше забележан првиот случај на ransomware на Mac. Ransomware е злонамерен код кој го киднапира компјутерот, односно податоците за него, кои може да си ги вратите само ако им платите откуп на криминалците, вообичаено во биткоини бидејќи е тешко да се следи таа дигитална […]

Прочитај повеќе

Хакерска група бара 3,6 милиони долари да ја вклучи повторно мрежата во медицински центар во Холивуд. Засега е непознато која група стои зад нападот, но трендот да се користи ransomware е очигледен, иако овој пат наместо лични компјутери и податоци, станува збор за болница. Откупот треба да биде исплатен во 9.000 биткоини. Нападот е направен […]

Прочитај повеќе

FaceNiff е застрашувачка апликација, слична на Firesheep, но за Android коjа преку Wi-Fi мрежaта ја краде Facebook, Twitter или YouTube сесијата на корисникот на таа мрежа, без врска дали Wi-Fi мрежата е заштитена или не. (tnx до Горјан за потврдувањето)

Прочитај повеќе