Апликациите кои овозможуваат размена на пораки ќе мора да овозможат идентификување на корисниците или „да си одат“ од Русија. Оваа одлука е само уште еден удар врз онлајн приватноста и слободата во Русија. Законот е веќе потпишан од рускиот премиер, Дмитри Медведев, пренесе ZDNet. Целта секако е да се спречи анонимната онлајн комуникација и да […]

Прочитај повеќе

Интернетот не смее да толерира цензура како одговор на наводни прекршоци на авторските права, вели Џими Велс, основачот нa Wikipedia, кој започна петиција за да ја запре екстрадицијата на Ричард О’Дваер во САД. „Како граѓани мора да се избориме за нашите онлајн права.“, вели г. Велс. Ричард О’Дваер, 24-годишен студент од Шефилд, Британија е сопственик на TV Shack.net […]

Прочитај повеќе