Првиот проект на српскиот дизајнерски стартап Нова Искра успешно ја заврши својата KickStarter-кампања. Идејата ја поддржаа 177 корисници кои инвестираа вкупна сума од 20.983 долари. Идејата зад Flokk е да биде своевиден регионален Etsy. Стартапот има неколку занаетчии со кои соработува, но се надеваат дека во иднина ќе продолжат да го шират овој тим. Дизајнерите […]

Прочитај повеќе

Еден од најпопуларните продавници за рачно изработен накит, облека и уметнички дела Etsy, објави алатка со која корисниците ќе можат да си креираат сопствени електронски продавници. Наречена Pattern, алатката од 15 долари ќе овозможи корисниците да креират персонализира страна за своите производи. Компанијата се надева дека заедницата изградена околу сервисот ќе ги привлече и продавачите. […]

Прочитај повеќе

Дали знаевте дека Zynga е крстена по куче? Ако името не ви потсеќа на ниедна позната раса, во право сте. Нема таква раса. Zynga е име на кучката на Марк Пинкус, основачот на компанијата. Порталот Business Insider во интересна статија, отсети на имињата и на кумовите на најпознатите светски компании. Долгото име на Skype всушност е „sky peer-to-peer“ […]

Прочитај повеќе

По првичниот бум во популарност, Pinterest, друштвената мрежа за споделување интересни фотографии и видеа, беше критикувана бидејќи ги искористува сервисите од каде што корисниците земаат содржина. Некои како Flickr дури се заканија со тужби и побараа нивните фотографии да бидат отстранети. За да справат со идни такви проблеми за авторски права, Pinterest во мај додаде […]

Прочитај повеќе