Тужба поднесена од 21 јавен обвинител, тврди дека Федералната агенција за комуникација го прекршила законот. Обвинителите тврдат дека причините за одлуката се произволни и каприциозни. Дополнително, одлуката менува долготрајна определба да се запре самоволието на интернет провајдерите. Mozilla има сличен став. Компанијaта вели дека промените ќе им наштетат на идните претпримачи кои ќе мораат да […]

Прочитај повеќе

AdBlock Plus, популарната екстензија која блокира банери, е победник во судскиот спор со германските издавачи кои бараа екстензијата да не блокира реклами на нивните сајтови. Одлуката на Судот во Хамбург е дека корисниците имаат право да го користат плагинот, иако ги загрозува можностите на издавачите Die Zeit и Handelsblatt за заработка. „Одлуката на судот во […]

Прочитај повеќе

Рејтинг. Тоа е се што треба да знаете пред да објасниме зошто национална телевизија најавува тужби против интернет агрегатор на вести. Повисок рејтинг значи помало бројче на листа и поголема гордост дека, ете, „ние сме меѓу најпосетуваните“ што ќе се продаде на маркетинг агенциите кои ќе донесат приходи. Сител на своите вести го нападна Time.mk […]

Прочитај повеќе

Интернетот не смее да толерира цензура како одговор на наводни прекршоци на авторските права, вели Џими Велс, основачот нa Wikipedia, кој започна петиција за да ја запре екстрадицијата на Ричард О’Дваер во САД. „Како граѓани мора да се избориме за нашите онлајн права.“, вели г. Велс. Ричард О’Дваер, 24-годишен студент од Шефилд, Британија е сопственик на TV Shack.net […]

Прочитај повеќе

Во судската војна конечно и Samsung да добие една битка. Холандскиот суд одлучи дека Apple треба да му исплати отштета на Samsung. Судот вели дека Apple прекршиле патент кој е во сопственост на Samsung,  а се однесува на поврзувањето на телефони и таблети со интернет. Отштетата ќе биде пресметана подоцна во зависност од продажбата на […]

Прочитај повеќе