Google како дел од својата определба за транспарентност на секои шест месеци објавува податоци за барањата на државите за испорака на податоци на корисниците. Очекувано бројот на податоци повторно е зголемен. Во периодот од јануари до јуни побарани се 44,943 податоци за корисниците. Најголем дел од САД 14.168, по што следат Германија (8.788) и Франција […]

Прочитај повеќе

Македонија во првата половина на 2012 година побара отстранување на само една содржина, ни открива Google во својот Transparency Report. Во извештајот се наоѓаат податоци за колку пати државите и владините агенции побарале да се отстранат линкови и содржини од пребарувањето. Станува збор за Youtube видео чија содржина од органите на власта е проценета како опасна […]

Прочитај повеќе

Ок, насловот можеби звучи премногу сериозен од колку што е самата ситуација. Факт е дека Google до сега не реагирал на ниту едно барање од македонските власти за цензура или отстранување на содржина, но од друга страна до сега македонските власти испратиле помалку од десетина барања за цензура или отстранување на нелегална содржина, ни открива […]

Прочитај повеќе