Во потрага по подобар начин на рекламирање и подобра интеракција на корисниците со рекламите, Twitter ќе се обиде да ги искористи и емотиконите. Функционалноста, која е достапна глобално, ќе им овозможи на огласувачите да ги таргетираат корисниците кои користат специфичен емотикон. Идејата е да се користат емотиконите како индикатор за расположението на корисникот. „Секогаш сме […]

Прочитај повеќе

Споделете ја љубовта со Skype и Пол Макартни! Познатиот музичар на Битлси e автор на музичките емотикони кои ќе се појават на време за Денот на вљубените. Споделувањето на новите емотикони, по ништо не се разликува од стандардните, а единствената разлика е музиката, чиј автор е токму г. Мекарти. „Пол го сака Skype и инспириран […]

Прочитај повеќе

Шест реакции со кои можат да се заменат сите емотикони наскоро би можеле да го заменат like копчето на Facebook. Социјалната мрежа подолго време најавува дека сака да овозможи изразување на емоции, меѓу кои и жалење доколку некој од статусите не е соодветен за like. Подолго време се шпекулираше дека ќе се додаде dislike копче, […]

Прочитај повеќе

Нови емотикони доаѓаат во 2016 година. Предлозите од 67 во најголем дел се ужасно лоши, куп зеленчуци, овошја, животни, спорт и слично, но некои без сомневање уште сега знаете дека ќе бидат дел од Unicode 9, организација составена од ИТ компании која е одговорна за Unicode стандардот што им дава човечко значење на бројките со […]

Прочитај повеќе

Microsoft ќе биде првата компанија која во своите емотикони ќе го вклучи „средниот прст“. Емотиконот чие име е „задна страна на рака со продoлжен средeн прст“ или само „прст“ (the finger), ќе биде достапен на новиот оперативен систем Windows 10. Емотиконот е дел од Unicode 7.0 стандардот, но досега никој не го имплементираше поради очигледни […]

Прочитај повеќе

Популарноста на емотиконите не е новитет, но емотиконите стануваат најпопуларна форма на изразување на друштвената мрежа за фотографии Instagram. Нивното користење е толку често што е можно наскоро да постанат најпопуларен и универзален јазик кој се користи на платформата. „Ова е ретка можност, да се набљудува креирањето на нов јазик. Емотиконите претставуваат валиден и речиси […]

Прочитај повеќе

Покрај сите тие приказни што ги споделуваме на нашите профили на Facebook, сега Марк Закерберг сака да знае и како се чувствуваме во моментот, што правиме, што слушаме или гледаме. На дел од корисниците во САД веќе им е овозможена опција за споделување на емотикони (смајлињата). Иако овие емотикони се на тест уште од почетокот […]

Прочитај повеќе

Емотиконите на Facebook секогаш беа тука, пример внесите ^_^ или (y) и ќе ви се прикаже емотикон. Има и некои скриени како на пример <3 за срце или :|] за робот. Но, моравте да ги знаете за да ви се појават во четот. Facebook реши да го промени тоа и додаде копче со дел од […]

Прочитај повеќе

Новата верзија на мобилниот оперативен систем iOS на Apple доаѓа со нови emoji, односно емотикони кои се користат во чет и имејл пораки. Меѓу ново додадените сега има емотикони за геј и лезбиски парови кои се додадени покрај стандарните хетеросексуални парови. Emoji на iOS 6 можат да се користат откако се стартува тастатурата за нив. […]

Прочитај повеќе