Нема заработка од градење на интернет мрежа во помалите места во рурална Америка. Поради ова големите интернет провајдери не се заинтересирани за инвестирање. Без избор, жителите на овие места самите се организираат и градат сопствена мрежа. Неколку помали населени места лоцирани на фармите околу Апалачките ридови, самите креираат свој широкопојасен интернет, јави Motherboard. Околу 19 […]

Прочитај повеќе

Facebook продолжува со развојот на бежичен интернет, кој ќе им биде овозможен на корисниците со помош на беспилотни летала. Новите вести од Facebook, велат дека беспилотните летала кои ќе го овозможат ова ќе бидат со големина на Boeing 747 и ќе можат да летаат без престан со години. „За да овозможиме летање на овие авиони […]

Прочитај повеќе

Google пред неколку недели започна со тестирање на Project Loon во Кампо Мајор, мало градче во непристапните делови на Бразил. Иако вообичаено во Камп Мајор нема интеренет, благодарение на Google, локалното училиште за прв пат со помош на WiFi балоните од Project Loon доби интернет пристап. Првите резултати од тестовите се позитивни, што значи дека […]

Прочитај повеќе

Бежичниот широкопојасен интернет може да стигне до Месечината и можеби дури и до Марс, покажува експериментот на истражувачи од NASA и MIT, пренесува Wired. Сепак креирањето на линк до Месечината не е едноставен потфат, потребни се дури четири телескопи од Њу Мексико за да креираат линк до приемник закачен на сателит кој лебди во месечевата […]

Прочитај повеќе

Автобуската станица во Скопје сега е „internet ready” и подготвена за чекирања и проверување на Facebook статуси додека се чека автобус. Станицата потпиша ексклузивен договор со Sun Wireless, компанија која нуди безжичен интернет, со кој на сите посетители на автобуската станица ќе им овозможи пристап до „квалитетна, безбедна и брза врска за безжичен интернет“. Kако […]

Прочитај повеќе

Oд сега корисниците на домашните интернет услуги на One ќе можат да користат безжичен интернет кој го обезбедува Sun Wireless. Двете компании стапија во партнерство со кое корисниците можат да користат едно корисничка лозинка за да се логираат на двете мрежи, и да користат и домашен фиксен интернет, пример декстоп компјутер поврзан со кабел, и […]

Прочитај повеќе

Од денес на пероните на железничката станица во Скопје патниците ќе можат да се конектираат на бесплатен безжичен интернет. Се очекува наскоро македонски железници „Инфраструктура“ да обезбеди и бесплатен Wi-Fi и на другите железнички станици во Македонија. „Бенефитите кои ги овозможува една од најмодерните оптички мрежи кои се инсталирани на железниците во регионот на Југоисточна […]

Прочитај повеќе